Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, 10 octombrie, Asociaţia Europeană de Psihiatrie (EPA) şi Asociaţiile Naţionale membre EPA se alătură campaniei desfăşurată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, „40 de secunde de acţiune”. Scopurile campaniei sunt creşterea nivelului de conştientizare a impactului pe care suicidul îl are, ca problemă de sănătate publică la nivel global, şi informarea populaţiei asupra acţiunilor care pot preveni suicidul.

Circa 800.000 de persoane mor în fiecare an, prin suicid. Deci, la fiecare 40 de secunde, o persoană decide să îşi ia viaţa. (de aici şi numele campaniei OMS).

„Ca reprezentant a peste 80.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii, din toată Europa, Asociaţia Europeană de Psihiatrie doreşte să sublinieze, în mod particular, importanţa educării personalului medical asupra suicidului şi a prevenţiei acestuia.

Educarea medicilor de familie s-a dovedit eficientă în prevenirea suicidului. Trainingul acestora îmbunătăţeşte ratele de succes ale tratamentului depresiei şi anxietăţii, creşte calitatea îngrijirii pe care personele suicidare o primesc şi schimbă opinia populaţiei despre suicidului”, menţionează reprezentanţii Asociaţiei Europeane de Psihiatrie, în comunicatul trimis presei.

Mesajul ministerului Sănătăţii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a transmis, de asemenea, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, admiţând că anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală.

„Sunt multe de făcut în acest domeniu. Lucrăm la strategia şi a planului de măsuri sectorizat, dar care vor fi finanţate, pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Lucrăm şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. (...) Este nevoie de formarea continuă a pregătirii personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar şi de conştientizarea populaţiei, deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru aceşti pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele ARPP:„Sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenită”

Prof. dr. Doina Cozman, preşedintele elect al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi al Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), transmite următorul mesaj, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale:

O Misiune de Ştiinţă şi Conştiinţă

Anual se pierd vieţi valoroase prin sinucidere. Anual statisticile naţionale, europene şi mondiale înregistreaza aceste pierderi sub forma unor cifre seci.

Dar cum ar fi dacă am asista pe viu la aceste pierderi de vieţi omeneşti?  Vă mărturisesc că eu nu aş putea să asist la sinuciderea  atâtor milioane de oameni, despre care ne informează statisticile mondiale.

Oare putem să trăim liniştiti ştiind că în fiecare zi se sinucid 400 de oameni pe Terra? Imaginaţi-vă un Boening 747 care se dezintegrează în aer cu 400 de oameni la bord. Cei ce se sinucid sunt victime ale unei tragedii, precum victimele din avionul căzut.

Putem să ajutăm aceşti oameni, încercând să-i înţelegem, meditând la adânca disperare a acelora care aleg moartea în locul vieţii. Oare ce gândeşte un sinucigaş în ultimul moment al vieţii lui? Nu ştim! Dar, ştim totuşi că o „voce” care stă ascunsă în adâncul finţei lui îl îndeamnă să caute un sprijin, un colac de salvare, până în ultima clipă a vieţii.

De aceea, afirmăm din partea Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, precum şi din partea Alianţei Române de Prevenţie a Sinuciderii,  următorul mesaj optimist: SINUCIDEREA ESTE SINGURA MOARTE CARE POATE FI PREVENITĂ!

 

Preşedinte Elect ARPP
Preşedinte ARPS
Prof. Dr. Doina Cozman

Începând cu 1992, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată în fiecare an pe 10 octombrie, la iniţiativa Federaţiei Mondiale pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH).