ARPIM avertizează că 123 de medicamente inovatoare riscă să dispară de piaţă dacă Ministerul Sănătăţii va implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al preţurilor, conform cărora preţul medicamentelor noi va scădea cu 35%.

Din cele 123 de medicamente ce ar putea dispărea de pe piaţă, 55 au doar 1-3 alternative terapeutice, iar 24 medicamente nu au alternativă generică. 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afecţiunilor cardiovasculare, în condiţiile în care acestea sunt principala cauză de deces în România, 19 sunt destinate afecţiunilor neurologice, iar şase - afecţiunilor oncologice.

,,Criza imunoglobulinelor pe care România încă nu a depăşit-o se poate repeta şi în cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, dacă autorităţile vor decide să nu ia în considerare semnalul de alarmă al industriei farmaceutice şi al pacienţilor şi vor implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017. Acum doi ani, când decidenţii au propus implementarea acestei măsuri, am publicat rezultatele unui studiu care se baza pe evaluarea portofoliului companiilor farmaceutice membre ARPIM. Conform acestui studiu, 2,61 milioane pacienţi ar fi afectaţi de dispariţia a 123 de medicamente şi dintre aceştia, 800.000 ar avea dificultăţi în a-şi asigura tratamentele pentru că au incluse în schemele de tratament unele dintre cele 55 de medicamente cu alternative generice foarte reduse pe piaţă”, a declarat Liviu Popescu, director Relaţii Externe ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Scăderea pieţei farma va determină reducerea bugetului de stat

Alinierea preţului medicamentelor inovatoare la preţul medicamentelor generice nu va afecta doar pacienţii. Prevederea va genera şi o scădere a veniturilor la bugetul statului întrucât, în urma scăderii pieţei, se vor diminua contribuţiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA şi a taxelor şi impozitelor aferente desfăşurării activităţii acestora în România.

,,Milioane de persoane pot fi afectate, veniturile la bugetul statului pot scădea cu 153 milioane lei. Este îngrijorător că autorităţile nu iau în calcul consecinţele negative majore ale unei astfel de măsuri. Nu se vor realiza economii la bugetul de stat, în nici un caz companiile nu vor fi încurajate să-şi păstreze portofoliul de produse în România, nu există niciun efect benefic al acestei măsuri”, declară Liviu Popescu.

Ministrul Sorina Pintea declara, în urma dezbaterii de luni, 26 martie, că ministerul nu mai doreşte discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente şi toate acţiunile instituţiei au în prim-plan binele pacientului.