Guvernul a adoptat miercuri, 21 martie, introducerea a 16 molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală.

Medicamentele nou introduse sunt destinate tratării mai multor afecţiuni: tuberculoză, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă sau afecţiuni oncologice (3 molecule pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute, mielomului multiplu şi mielomului multiplu recidivant).

Nouă molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente şi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaţionale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100%  şi care se acordă bolnavilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză.

Ministerul Sănătăţii precizează în comunicatul de presă că „a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 şi asumarea finanţării din bugetul Ministerului Sănătăţii a activităţilor de prevenire, supraveghere şi control a tuberculozei realizate la nivelul unităţilor sanitare care implementează Planul Naţional de Tuberculoză”.

Scopul Strategiei Naţionale de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) este eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.