Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, în perioada 3 iunie - 28 august, şi două persoane au decedat, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, parte a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în municipiul Bucureşti (5 cazuri), urmat de judeţul Călăraşi (4 cazuri), Galaţi (3 cazuri), Tulcea (2 cazuri), Buzău (1 caz), Dolj (1 caz), Iaşi (1 caz), Mureş (1 caz) şi Teleorman (1 caz). Unul dintre cazuri a avut expunerea atât în judeţul Galaţi, cât şi în judeţul Tulcea, iar cele două decese s-au înregistrat în judeţul Călăraşi, respectiv Buzău.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei:

- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi

- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor

- să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei

- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre)

- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei

- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

La nivelul Uniunii Europene, au fost înregistrate, până în luna august, 117 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, conform Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Cele mai multe au fost raportate în Grecia (88 de cazuri), urmată de România, Cipru şi Italia.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, dar restul de 20% vor dezvolta febra West Nile şi alte simptome, precum durere de cap, oboseală, vomă, erupţii cutanate sau dureri musculare.

Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar. În prezent, nu există vaccin sau tratament specific pentru infecţia cu virus West Nile.

 

Sursă: Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile