A doua ediţie a Epilepsy Challenge, cel mai mare cros organizat în sprijinul persoanelor cu epilepsie din România, va avea loc duminică, 22 septembrie, în Bucureşti. Astfel, cei care doresc să se alăture cauzei de solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu această afecţiune sunt aşteptaţi duminică în Parcul Regele Mihai I al României – fostul parc Herăstrău (Insula Trandafirilor), pentru o alergare de 5 km.

Toate fondurile obţinute vor fi investite în reţeaua naţională de Telemedicină în Epilepsie , respectiv în achiziţionarea de aparate video EEG, atât de necesare pentru diagnosticarea şi monitorizarea periodică a persoanelor cu epilepsie. Un alt obiectiv este înfiinţarea unui centru de sprijin psihologic pentru adolescenţii cu epilepsie şi pentru părinţii care au copii cu acest diagnostic.

Destigmatizarea persoanelor cu epilepsie

„Mobilizarea de până acum a fost extraordinară. Am reuşit să strângem o comunitate de susţinători pe care sperăm să o creştem: pacienţi, membri din familie, medici şi asistenţi sau, pur şi simplu, oameni care au dorit să facă un bine, chiar dacă nu cunosc pe nimeni cu această afecţiune”, explică dr. Bogdan Florea, neurolog, coordonatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie din România. „Dincolo de obiectivele palpabile legate de investiţii în infrastructura medicală, ne dorim ca din ce în ce mai multe persoane să înţeleagă faptul că epilepsia nu este o boală psihică, nu este contagioasă, nu înseamnă posedare. Din păcate, încă este o afecţiune foarte stigmatizată, despre care circulă multe mituri. Persoanele cu epilepsie tind să îşi ascundă diagnosticul, chiar cu riscul de a primi ajutor inadecvat în momentul unei crize. De asemenea, sunt oameni care ajung foarte târziu în cabinetele de specialitate sau nu îşi acceptă diagnosticul o lungă perioadă de timp, devenind ulterior mult mai greu de tratat. Dacă s-ar cunoaşte mai multe informaţii despre afecţiune, s-ar îmbunătăţi considerabil tot sistemul de diagnosticare şi tratare şi, în general, viaţa persoanelor cu epilepsie”, a declarat dr. Bogdan Florea.

10 crosuri în 10 oraşe

Evenimentul face parte dintr-un proiect social amplu, aflat la a doua ediţie. Anul trecut, peste 2300 de persoane au participat la cele 10 crosuri din 10 oraşe. Din taxele colectate şi cu ajutorul sponsorilor s-a reuşit achiziţionarea celui de-al şaptelea aparat EEG, instalat la Timişoara. Anul acesta, crosul s-a desfăşurat până acum în 5 oraşe: Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureş şi Craiova. După Bucureşti, urmează Cluj Napoca, pe 29 septembrie şi Baia Mare, pe 6 octombrie. Înscrierea se face pe site-ul www.epilepsychallenge.ro, taxa de participare fiind de 80 de lei.