86% dintre români consideră că standardele europene de tratament sunt inaccesibile în România, iar 4 din 10 au întâmpinat dificultăţi în a găsi medicamente noi pe piaţa din România, deşi au primit o reţetă de la medic. Acestea sunt doar câteva dintre opiniiile românilor despre sistemul sanitar, relevate de cel mai recent sondaj realizat la comanda Coaliţiei  „Votez pentru Sănătate”, în luna octombrie 2019.

Sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică – este opinia a 99% dintre români şi scopul campaniei „Votez pentru Sănătate”, care îşi propune să genereze o schimbare concretă în sistemul românesc. 97% dintre români consideră, de asemenea, că domeniul sănătăţii ar trebui să primească o finanţare mai mare din partea Guvernului, relevă campania coaliţiei „Votez pentru Sănătate”, din care fac parte peste 20 de asociaţii, societăţi medicale sau firme private, precum SNMF (Societatea Naţională de Medicina Familiei), CFR (Colegiul Farmaciştilor din România), Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, InoMed (Centrul pentru Inovaţie în Medicină) sau Societatea Română de Cardiologie.

„2019-2020 este o perioadă electorală şi reprezintă o şansă în plus de a-i convinge pe actualii şi viitorii aleşi că Sănătatea românilor trebuie privită ca o investiţie pe termen lung. Prin campania «Votez pentru Sănătate» ne propunem să atragem implicarea a cât mai mulţi români, să convingem autorităţile să ia măsuri concrete pentru ca, în final, să putem beneficia cu toţii de un sistem sanitar modern şi performant”, a declarat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină şi membru al Consiliului de Experţi „Votez pentru Sănătate”.

Ce îi îngrijorează pe români

Principalele aspecte care îi afectează pe pacienţii români sunt calitatea slabă a îngrijirilor medicale, numărul insuficient de medici, lipsa unei viziuni pe termen lung privind sănătatea şi accesul limitat la medicamente noi, potrivit aceluiaşi studiu.

Pentru 78% dintre respondenţi, a avea acces la îngrijire şi medicamente este un lucru foarte important, însă dintre cei care au primit o reţetă de medicamente noi, 4 din 10 au avut dificultăţi în a găsi tratamentul de care aveau nevoie.

„Sănătatea cetăţenilor ar trebui să fie o prioritate pentru decidenţi, dar totodată depinde de fiecare dintre noi cât de mult punem accent pe acest subiect. Noi, cetăţenii, ar trebui să fim cei care alegem priorităţile pe care le dorim”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi membru al Consiliului de Experţi „Votez pentru Sănătate”.

Măsuri dorite de români

Sănătatea ar trebui să primească o finanţare mai mare din partea Guvernului, cred 97% dintre români, în timp ce 74% dintre aceştia cred că mai puţin de jumătate (sau niciuna) dintre măsurile propuse pentru Sănătate au fost realizate.

În privinţa măsurilor pe care şi le-ar dori implementate, în topul celor propuse sunt îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, investiţii în echiparea spitalelor, lansarea unor programe de prevenţie şi accesul la medicamente de ultimă generaţie.