Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, 29 octombrie, Societatea Română de Dermatologie (SRD) lansează datele preliminare ale Proiectului Naţional privind prevalenţa psoriazisului şi a psoriazisului artropatic în România. Potrivit acestora, aproximativ 5% din populaţia ţării suferă de psoriazis, procent peste media europeană, de 3%.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban şi rural, şi pe un subeşantion de 500 de persoane la care a fost realizat în paralel şi examenul clinic la cabinetele medicilor dermatologi.

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, continuăm să creştem gradul de conştientizare cu privire la importanţa diagnosticului timpuriu şi a îngrijirii de specialitate pentru persoanele cu psoriazis. (…) Rezultatele Proiectului Naţional privind prevalenţa psoriazisului şi a psoriazisului artropatic în România relevă că numărul bolnavilor de psoriazis în România este mult mai mare decât la nivel european, unde este de aproximativ 3%. Din fericire, asemenea unor ţări precum Germania şi Franţa, avem şi noi din ce în ce mai multe soluţii de tratament, inclusiv biologic, iar pacienţii au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. De aceea pacienţii, dar şi aparţinătorii lor trebuie să înţeleagă importanţa accesului timpuriu la diagnostic şi la îngrijire de specialitate, ducând astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor persoane”, a explicat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie
Dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie

Psoriazisul reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi şi aproximativ 125 de milioane de persoane suferă de acest tip de boală la nivel global. Cu toate acestea, lipsa de informare în ceea ce priveşte psoriazisul face ca publicul larg să perceapă greşit această afecţiune cu implicaţii severe la nivel psihosocial şi în viaţa de zi cu zi a pacienţilor. În medie, 60% dintre pacienţii cu psoriazis suferă de episoade depresive şi 1 din 3 bolnavi au avut un gânduri suicidale, la un moment dat.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ şi pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar şi toţi cei interesaţi, pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiştilor sau îşi pot împărtăşi povestea.