Din aceeași categorie
Aproximativ 22% dintre personale care au probleme cu greutatea nu sunt conştiente de acest lucru, arată rezultatele unui studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică. Studiul a fost efectuat în perioada 9-15 mai a.c., pe un eşantion de 1.115 persoane, dintre care 115 copii cu vârste între 10 şi 15 ani.
Potrivit rezultatelor, 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, prevalenţa obezităţii fiind mai mare în rândul adulţilor care au peste 45 de ani, sunt căsătoriţi, au venituri mici şi medii şi un nivel scăzut de educaţie. Boala este observată mai frecvent în rândul bărbaţilor, în special când vine vorba de obezitate de gradul 1.
Aplicând rezultatele studiului la populaţia generală de peste 17 milioane de persoane cu vârsta de peste 10 ani din România, cercetarea indică faptul că peste 3,95 milioane de români suferă de obezitate. În plus, peste 2,9 milioane dintre persoanele de peste 16 ani au cel puţin o problemă de sănătate asociată, care fusese diagnosticată de mai mulţi ani.
Astfel, la pacienţii care suferă de obezitate este crescută semnificativ incidenţa unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială, dislipidemia, steatoza hepatică, diabetul zaharat tip 2, apneea de somn, patologia osteoarticulară (gonatroza, coxatroza sau spondiloză lombară). În majoritatea cazurilor, aceste afecţiuni erau instalate de cel puţin 5 ani, informează un comunicat de presă.
Poitrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global peste un miliard de persoane suferă de obezitate. În plus, Federaţia Mondială a Obezităţii (World Obesity Federation ) avertizează că, în lipsa unor măsuri, până în anul 2035, mai mult de jumătate din populaţia lumii ar putea fi catalogată drept obeză sau supraponderală.
Cristina Ghioca