Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID) a lansat site-ul www.donatorplasma.ro, după ce la începutul lunii iulie asociaţia a lansat campania „Pacient, caut donator! De plasmă!”. Scopul site-ului este de a informa asupra donării de plasmă şi de a crea o bază de date cu potenţialii donatori.

„Deşi deocamdată în România nu se poate colecta plasmă direct de la donatori, suntem convinşi că există români cu suflet mare dispuşi să doneze plasmă, la fel cum donează sânge. Dorim prin urmare să ajutăm publicul să conştientizeze că România are nevoie de plasmă şi să determinăm autorităţile să ia măsurile necesare pentru ca şi în ţara noastră să se poată colecta direct plasmă”, explică reprezentanţii ARPID în comunicatul trimis presei.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat în luna iulie, a.c., că „suntem destul de înaintaţi, astfel încât să putem colecta plasmă; ne propunem înainte de finalul anului". Plasma, care reprezintă 55% din sângele uman, este folosită pentru fabricarea aşa-numitelor medicamente biologice, printre care se numără şi imunoglobulina. În România, peste 8.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boli rare depind de medicamentele derivate din plasmă umană. De asemenea, medicamentele derivate din plasme sunt folosite pentru:

  • pacienţii arşi sau în şoc septic
  • în transplantul de organe sau de măduvă
  • pentru copiii cu HIV
  • în caz de incompatibilitate de RH
  • pentru diverse boli autoimune şi boli neurologice degenerative

Scopul final al campaniei iniţiată de ARPID este crearea centrelor pentru donarea de plasmă şi în România, pentru a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu medicamente derivate din plasmă. 600.000 de litri de plasmă umană ar putea fi colectaţi anual în România, dacă ar exista un centru specializat în recoltarea plasmei, conform estimărilor Marketing Research Bureau.

               

Sursa: Agerpres