Compania farmaceutică MSD, cunoscută sub numele de Merck în Statele Unite şi Canada, şi Ridgeback Biotherapeutics au anuţat demararea studiului de fază 3 MOVe-AHEAD, care evalueaza Molnupiravir, o terapie antivirală orală investigaţională, pentru prevenirea COVID-19.


Studiul global, care se desfăşoară şi în România, va înrola persoane cu vârsta de cel puţin 18 ani care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu o persoană cu COVID-19, cu confirmare în laborator a infecţiei, şi care prezintă simptome, se arată într-un comunicat. 

„Pe măsură ce pandemia continuă să evolueze şi sunt raportate creşteri ale numărului de cazuri în diferite zone din întreaga lume, este important să investigăm noi opţiuni pentru a proteja persoanele expuse la virus”, a spus dr. Nick Kartsonis, Senior Vicepresident, Cercetare clinică vaccinuri şi boli infecţioase, MSD Research Laboratories. „Dacă îşi va dovedi eficacitatea şi în acest studiu, Molnupiravir ar putea reprezenta una dintre opţiunile importante pentru reducerea poverii bolii COVID-19 asupra comunităţilor noastre”.

Studiul MOVe-AHEAD, multicentric de fază 3, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, evaluează eficacitatea şi siguranţa tratamentului oral cu Molnupiravir în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, în cadrul aceleiaşi gospodării. Studiul va înrola aproximativ 1.332 de participanţi care vor fi randomizaţi pentru a primi fie Molnupiravir (800 mg), fie placebo, pe cale orală, la fiecare 12 ore, timp de 5 zile.

Siguranţa şi eficienţa medicamentului Molnupiravir sunt evaluate în prezent şi în partea a 2-a a studiului în curs MOVe-OUT, un studiu global de fază 3, randomizat, controlat placebo, dublu-orb, multi-site, la pacienţi adulţi cu forme uşoare-moderate de COVID-19 (cu confirmare în laborator a infecţiei), care nu sunt spitalizaţi, şi care au cel puţin un factor de risc asociat cu evoluţie nefavorabilă a bolii. Datele studiului sunt aşteptate în a doua jumătate a anului 2021.

 

Farmacist