Prof. dr. Adrian Restian, preşedinte al Societăţii Academice de Medicină a Familiei (SAMF) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, a decedat. Colegiul Medicilor din România transmite condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut.
„A plecat dintre noi, însoţit de îngerii pe care întotdeauna i-a iubit, prof. univ. dr. Adrian Restian. A fost una dintre minţile cele mai strălucite ale medicinii, unică în interpretarea informaţională a sănătăţii şi a patologiei umane”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, medic neurolog şi psihiatru.
„Oamenii ca Adrian Restian se nasc rar. Scrierile sale sunt de o claritate remarcabilă. Avea harul de a face inteligibile, uşor de înţeles, marile teme ale ştiinţei, inclusiv ale medicinei. A fost original în tot ce a scris. A vorbit de un destin genetic şi de unul epigenetic. Considera tradiţiile şi istoria unui neam ca fiind înscrise în destinul său epigenetic, iar ignorarea din neştiinţă a acestui aspect o vedea ca o pierdere pentru sănătatea fiinţei umane. Să-ţi fie somnul lin, genialul meu prieten!”, a mai scris prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan.
„Sunt profund îndurerat de o veste pe care am primit-o astăzi: bunul meu prieten, academicianul profesor doctor Adrian Restian, ne-a părăsit... Este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească! Adrian era un geniu al genelor. Era fascinat de genetică, de «povestea noastră umană» care începe cu informaţiile genetice primite de la părinţi... ”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, membru de onoare al Academiei Române.
„A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puţini ştiu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale şi de familie în România. Era, de altfel, preşedinte al Societăţii Academice de Medicină a Familiei. Am colaborat cu el recent, la cartea «România fără mască. Fals tratat de pandemie». Avea un fel unic de a privi societatea, condiţia umană şi structura statului: vedea totul «în secţiune», în profunzime, în concepte. Îmi amintesc, de exemplu, că vorbea deseori despre «sindromul de agresiune informaţională, în care informaţia poate deveni un factor patogen». Sau despre «patimile minţii»… Sau despre «bolile omului aparent sănătos» – spunea mereu cât de important este prevenţia şi sublinia faptul că nu banii vor rezolva problemele sistemului medical – nu doar la noi, ci global -, ci noi înşine, oamenii, prin schimbarea stilului de viaţă. Şi multe, multe altele! Era o enciclopedie. Un om cu principii, cu tărie de caracter, un partener de dialog spiritual, cum greu mai găseşti. Îmi va lipsi! Dumnezeu să îl odihnească!”, a mai scris prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
„Cu profundă mâhnire am luat cunoştinţă de dispariţia dintre noi a dlui academician profesor doctor Adrian Restian (...) Contribuţia remarcabilă a domniei sale de-a lungul anilor – cercetări, publicaţii, cărţi, interviuri, prezentări, prima curriculă de pregătire pentru rezidenţi în specialitatea medicină de familie ... – a contribuit la dezvoltarea medicinii generale şi de familie din România”, a fost mesajul dr. Marinela Olăroiu, fondator şi redactor şef Revista Română de Medicina Familiei.
Sursă foto: Facebook Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea