Administrarea de antibiotice preţ de mai multe luni creşte riscul apariţiei unui cancer de colon în următorii 5-10 ani, arată un studiu suedez care a monitorizat peste 40.000 de cazuri.


Rezultatele sunt în concordanţă cu un studiu britanic anterior, ale cărui rezultate arătau că un consum prelungit de antibiotice creşte semnificativ riscul formării polipilor în colon, semn precursor al cancerului, arată publicaţia Top Santé.

Un nou studiu, al Universităţii din Umeå, Suedia, vine să susţină concluziile cercetărilor britanici. Specialiştii suedezi subliniază însă că rezultatele nu înseamnă că antibioticele duc automat la apariţia cancerului – însă ele modifică în mod fundamental microbiomul intestinal, reducând rezistenţa la bacteriile ostile precum E. Coli sau Klebsiella pneumoniae.

Studiul arată că, spre deosebire de persoanele care nu au luat niciun fel de antibiotic, cele care au luat timp de 6 luni prezentau un risc cu 17% mai mare de a dezvolta un cancer de colon proximal.

 

Alergologia