Începând cu data de 1 octombrie 2020, pentru a facilita accesul la investigaţii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienţilor cu COVID-19 după externare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, furnizorii de investigaţii paraclinice pot acorda investigaţiile, chiar dacă depăşesc valoarea de contract, anunţă CNAS.


Conform Ordinului nr. 868/542/2011 cu modificările şi completările ulterioare, medicul care face recomandarea pentru investigaţiile necesare monitorizării afecţiunilor enumerate mai sus va întocmi bilet de trimitere distinct, se arată pe pagina de Facebook a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicul va menţiona, după caz:

„Monitor 1” – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 după externarea din spital.

„Monitor 2” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice.

„Monitor 3” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor cu diabet zaharat.

„Monitor 4” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor  diagnosticaţi cu boli cardiovasculare.

„Monitor 5” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli rare.

„Monitor 6” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli neurologice.

„Monitor 7” - dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli cerebrovasculare.

Medicul va aplica semnătura şi parafa asupra acestei menţiuni.

„Pacientul va informa furnizorul despre tipul de monitorizare specificat pe biletul de trimitere, astfel încât să fie programat în timp cât mai scurt  pentru efectuarea investigaţiilor recomandate. Chiar dacă, în momentul solicitării investigaţiilor, furnizorul aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile contractate, acesta va efectua investigaţiile paraclinice, iar acestea vor fi decontate ulterior, ca urmare a  încheierii unui act adiţional de suplimentarea valorii de contract”, spun reprezentanţii CNAS.
 

Ginecologia (1)