Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anunţă finalizarea procesului de admitere a candidaţilor internaţionali. Anul acesta, 1.800 de tineri au sperat că vor ocupa unul dintre cele 560 de locuri oferite de universitate pentru programele de studii de licenţă în limbile franceză şi engleză din anul universitar 2022-2023.


UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea din România cu cel mai mare număr de studenţi internaţionali, cu aproximativ 3.000 de studenţi din peste 60 de ţări, de pe 6 continente, se arată într-un comunicat.

Candidaţii din acest an au provenit din 88 de ţări, cei mai mulţi venind din Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Italia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, Nigeria, Algeria şi Siria. Aceştia au putut opta pentru trei programe de studiu de licenţă, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară şi farmacie.

La programul de studiu Medicină, au fost disponibile 380 de locuri şi au fost evaluate 1.128 de dosare. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la programul de studiu medicină în limba franceză, cu 4 candidaţi pe un loc.

La Medicină Dentară, s-au înscris 560 de candidaţi pentru 100 de locuri, iar concurenţa cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu 8 candidaţi pe un loc.

La Facultatea de Farmacie, au fost scoase la concurs 80 de locuri la programul de studiu în limba franceză, la care s-au înscris 92 de candidaţi.

Admiterea candidaţilor internaţionali s-a desfăşurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale şi a realizărilor personale, în conformitate cu datele conţinute în dosarul personal de aplicaţie. În cadrul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidaţii pe baza unor criterii de selecţie generale la nivel de universitate şi a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidaţii s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

Au putut aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu printr-un certificat de competenţă lingvistică recunoscut la nivel internaţional.

„Candidaţii internaţionali sunt atraşi la UMF «Iuliu Haţieganu» de calitatea actului educaţional, orientat către activităţile practice şi învăţământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum «Problem-based learning» sau simularea medicală şi având o curriculă dintre cele mai atractive. De asemenea, studenţii noştri au oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăţi şi al celor două centre de cercetare avansată din cadrul universităţii – MedFUTURE şi Genomic Center, cu posibilitatea de a beneficia de burse de cercetare de până la 10.000 lei/student. Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internaţional, iar astfel absolvenţii noştri pot profesa oriunde în lume. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina şi a temerilor legate de acesta, numărul candidaţilor din acest an a scăzut comparativ cu anul precedent. Colegii de la Departamentul de Relatii Internaţionale din cadrul universităţii noastre au făcut tot ce s-a putut pentru a contracara temerile legate de război şi au purtat inclusiv conversaţii telefonice sau pe mail cu candidaţii şi părinţii acestora, în special cei germani”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este singura instituţie de învăţământ medical din România care a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education). Şi obţinerea diplomei de calitate „Label CIDMEF”, oferită de Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Medicină Francofone, a contribuit, în mare măsură, la creşterea numărului de studenţi străini.

 Alergologia