Despre tenacitatea unei fiice de a porni o afacere în industria cremelor cosmetice utilizând rețetele de altădată ale mamei ei, farmacista Maria Ardelean cu o experiență întinsă pe șase decenii.

Christina Hesse a crescut printre vase fumurii și sticluțe cochete, fascinată de mama ei, astăzi în vârstă de 87 de ani, și colegele acesteia care preparau zi și noapte medicamente în cele două recepturi ale Farmaciei 13 din Craiova. „Pe mine m-a impresionat. Ele făceau o grămadă de medicamente în farmacie pentru că nu se găseau. Cred că farmacistele de acum nu își imaginează câte medicamente erau făcute de farmaciste, în farmacie, cu mâna”, povestește Christina, care mult timp nu s-a gândit că această imagine din copilărie o va determina să înceapă mai târziu o afacere în industria cosmetică. Farmacia 13 era cea mai mare din oraș la vremea aceea, avea 14 încăperi și două recepturi, și aici Maria Ardelean fusese numită dirigintă după terminarea Facultății de Farmacie din Cluj, promoția 1956, și stagii în orașele Făgăraș și Târgu Cărbunești.

Câteva decenii mai târziu, printr-o întâmplare, Christina Hesse avea să-și aducă aminte că mama ei își preparase singură creme toată viața și, de aici, avea să se aprindă scânteia unei noi afaceri și pasiuni. „Mă aflam la Berlin în vizită la fiica mea. Am intrat împreună într-un magazin de produse cosmetice și fiica mea a insistat să îmi cumpere o cremă din gama ei preferată. Când am mirosit produsul respectiv, mi-a adus aminte instant de cremele mamei și de faptul că ea își făcuse mereu cremele singură. Și mi-am zis că acesta ar putea fi drumul în afaceri. Și m-am întors la Nürnberg, unde locuiam cu familia de mulți ani, și am întrebat-o pe mama dacă mai știe să facă creme. Ceea ce îți dai seama că a enervat-o”, povestește amuzată Christina.

 

Christina Hesse_2
Christina Hesse
 

A urmat o toamnă întreagă în care fosta farmacistă, Maria Ardelean, și-a învățat fiica toate secretele și rețetele de altădată. „Și așa am început să facem creme, am început să citesc foarte mult și să înțeleg ce se întâmplă în cosmetica actuală modernă. Am aflat că aproape toate produsele premium sunt în procent de 100% sintetice. Dacă vă uitați pe ingrediente, o să vedeți că aproape nici un ingredient nu este de origine naturală.”

În acel moment, Maria Ardelean locuia de peste 15 ani în Germania. Avusese curajul să plece din România în 1986, cu speranța unui viitor financiar mai bun pentru familia sa. Ajunsă în Nürnberg, la 57 de ani, a urmat cursuri de specialitate și a reușit să-și echivaleze studiile. A mai lucrat încă patru ani ca farmacistă în Germania, unde vârsta de pensionare era mai înaintată decât în România la acea vreme. „Examenul de echivalare a fost destul de complicat pentru că totul era în limba respectivă, și tehnica farmaceutică, și legislația. În farmacia noastră din Craiova, aveam în total 400 de produse, iar în Germania erau mii și mii.

Plus, contactul cu publicul, altă diferență. Ni se spunea << zâmbiți mereu, uitați-vă pe rețetă și spuneți pacientului pe nume>>. Deci, exista o conduită foarte severă. Foarte diferit de cum era pe vremea aceea la noi în țară. Și la noi era respect pentru pacient, dar nu la modul comercial”, povestește Maria Ardelean despre diferențele dintre cele două sisteme.

Cremele le fac în continuare, după trei ani de la lansarea gamei NN Cosmetics, în cele două camere curate și cochete de lângă casa familiei din București. „Avem un target pentru business, dar o să ne oprim din creștere la un moment dat. Nu vrem să ajungem industrie pentru că nu o să mai putem să lucrăm cum o facem acum, când totul este handmade. De aceea, câteodată, poate nici cremele nu sunt identice pentru că sunt lucrate de oameni, nu de mașini. De multe ori, am aruncat câte un lot dacă ceva nu era cum trebuie. Pentru că am mai avut probleme cu materia primă”, povestește Christina Hesse.

Cremele și loțiunile NN Cosmetics sunt făcute din ingrediente naturale, termenul de valabilitate fiind de 6 luni. „Facem și produse personalizate pentru clientele care vor fără conservanți, dar ele știu că termenul de valabilitate este de numai 4-6 săptămâni pentru aceste produse”, explică Christina.

În vremurile de altădată, cocheta farmacistă Maria Ardelean folosea numai ingrediente naturale pentru a fabrica unguente și creme pentru că numai acestea se găseau în perioada austeră a comunismului. „Lanolină, ceară de albine, untul de cacao, uleiuri, emulgator, apă, vitamine luam din famacie, și vitamina A, și vitamina F. Atâta. Acestea erau cremele.”

Veneau femei și de la țară căutând cremele farmacistei Mariei Ardelean în speranța unui ten mai alb, după cum era moda vremii. „Atunci aveam și creme mai drastice care conțineau și un pic de acid salicilic. Sau vestita cremă Maria, foarte căutată în generația mea, care conținea și o sare de mercur și albea tenul.

Făceam foarte multe în receptură pentru că industria, pe vremuri, era foarte deficitară și lipseau multe produse de larg consum, cum ar fi Extraveralul sau Romerganul pentru copii. Și noi le făceam de la zero. De fapt, aceasta este adevărata practică farmaceutică.

Farmaciste, foste colege cu mine, au rămas foarte dezamăgite de cum merg lucrurile acum. Erau dezamăgite că aceast aspect s-a șters, s-a minimalizat”, povestește Maria Ardelean despre vremurile în care farmacistele cântăreau și amestecau ingredientele, producând zeci de medicamente după receptură.