Spitalele universitare din Nijmegen şi Utrecht oferă asistenţilor medicali un vaccin împotriva tuberculozei pentru a vedea dacă îi protejează mai bine împotriva coronavirusului, au anunţat reprezentanţii spitalelor, citaţi de nltimes.nl.

Vaccinul anti tuberculoză stimulează sistemul imunitar, astfel încât angajaţii medicali implicaţi pot fi mai bine protejaţi împotriva Covid-19 şi, astfel, o eventuală infecţie cu coronavirusul poate fi mai uşoară.

Vaccinul va fi administrat la 500 de angajţi din spital, iar alţi 500 de angajaţi sanitari vor primi un placebo. Ambele grupuri vor fi monitorizate îndeaproape de către cercetători. Aceştia vor urmări dacă vaccinul oferă sau nu o mai bună protecţie împotriva coronavirusului. Dacă se dovedeşte că funcţionează, toţi angajaţii medicali din Olanda pot primi vaccinul.

Cercetările anterioare au arătat că un impuls pentru sistemul imunitar oferă mai multă protecţie împotriva gripei. Dar nu este clar dacă acest lucru se poate aplica şi în cazul altor infecţii, cum ar fi Covid-19. „Acesta este tocmai motivul cercetării. Dacă mai multe persoane din grupul vaccinat nu se vor îmbolnăvi, atunci acesta este un rezultat încurajator”, a declarat medicul Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Radboud UMC din Nijmegen.

În acest mod, spitalele speră ca vaccinul anti tuberculoză să ajute personalul medical să nu se infecteze.