Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că există un prim draft al strategiei naţionale de combatere a cancerului. Draftul a fost realizat în urmă cu două luni şi prevede şi un registru al pacienţilor oncologici.


„Sperăm să putem perfecţiona această strategie naţională de combatere a cancerului, s-o aprobăm”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres. El  a fost prezent la Craiova, la inaugurarea Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” -  cel mai mare de acest fel din sudul României, realizat de oncologul Michael Schenker, printr-o investiţie privată de circa 15 milioane de euro.

Potrivit lui Schenker, în România nu există o statistică reală privind cancerul, fiindcă nu există un registru al pacienţilor oncologici.

Conform analizei realizată anul trecut de Ministerul Sănătăţii, în 2020 au fost diagnosticate în ţară 98.886 cazuri noi de cancer şi s-au înregistrat 54.486 decese. În Europa, România se situează pe primele locuri la capitolul rată de mortalitate, la majoritatea tipurilor de cancer.

 

 

Oncolog