România găzduieşte la Bucureşti, în zilele de 22 şi 23 martie, o reuniune la nivel înalt privind modalităţile de asigurare a resurselor umane din sănătate, organizată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi ministerul de resort din ţara noastră.


La întâlnire participă miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

„Reuniunea la nivel înalt va fi o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategiile în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în condiţiile în care bolile netransmisibile şi îmbătrânirea populaţiei necesită tot mai multe resurse. Adoptarea la Bucureşti a unei Declaraţii comune privind resursele umane pentru sănătate ar fi o bună oportunitate pentru coordonarea politicilor în domeniu la nivel european”, se mai arată în document.

La ceremonia de deschidere, Alexandru Rafila, citat de Agerpres, a declarat că fenomenul migraţiei cadrelor medicale „a mai scăzut” şi şi-a manifestat speranţa ca până în anul 2030 să fie rezolvate problemele regionale legate de resursa umană din sănătate.

„Trecem printr-un proces de reformă pe care îl menţionez, pentru că, datorită sprijinului OMS de anul trecut, România a reuşit să adopte prima strategie pentru dezvoltarea personalului din sănătate. Cred că această declaraţie privind resursa umană din sănătate, declaraţie ce va fi adoptată astăzi, va fi un document simbolic, pe care va trebui să îl transformăm în realitate în regiunea noastră şi în ţările noastre”, a spus ministrul.

Rafila a adăugat că a acţiona înseamnă evaluare, planificare, concepere, dar şi implementare, care reprezintă „partea cea mai dificilă”.



 

Psihiatru (2)