Pe data de 24 ianuarie a.c. a avut loc o videoconferinţă a ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cu reprezentanţi ai Alianţei pentru Cultură, Turism, Eveniment şi Fitness (ACTEF). Obiectivul a fost crearea unui mecanism de consultare asupra măsurilor de normalizare a vieţii economice şi sociale.


Un alt obiectiv a fost recâştigarea încrederii cetăţenilor în autorităţile publice, prin intermediul unui dialog onest şi transparent, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În cadrul întrevederii, ministrul Alexandru Rafila a precizat faptul că în gestiunea pandemiei, atât la nivel internaţional, cât şi în România, s-au realizat o serie de erori. El a spus că este importantă cunoaşterea greşelilor din trecut, însă lucrul cel mai important este găsirea celor mai bune soluţii pentru viitor.

În acest sens, ministrul Sănătăţii a transmis că este preocupat de găsirea celor mai eficiente metode de trecere spre normalizarea vieţii economice şi sociale, însă acestea trebuie să fie în concordanţă cu rigorile unor politici de sănătate publică responsabile şi predictibile.

În cadrul întrevederii s-a convenit asupra creării unui consiliu consultativ pe lângă Ministerul Sănătăţii, din care să facă parte reprezentanţi ai ACTEF, dar şi din alte domenii economice şi sociale. Prin intermediul consiliului, Ministerul urmează să poarte un dialog structurat cu reprezentanţi ai vieţii economice şi sociale, atât în privinţa unor eventuale noi măsuri de întărire a protecţiei sănătăţii publice, precum şi pentru calendarul eliminării restricţiilor specifice perioadei de pandemie.

Un alt subiect discutat a fost noul mecanism de impunere a măsurilor de întărire a protecţiei sănătăţii publice. Înlocuirea criteriului ratei de incidenţă din unităţile administrativ-teritoriale cu cel al gradului de ocupare a paturilor alocate pacienţilor COVID-19 la nivel judeţean, respectiv la nivelul Municipiului Bucureşti - Ilfov, face parte dintr-o strategie de adaptare la caracteristicile de patogenitate ale tulpinii Omicron.

Ministrul Sănătăţii a reamintit că 25.000 de paturi la nivel naţional sunt alocate pacienţilor COVID-19, iar activitatea şcolară este condiţionată de gradul de ocupare a acestora. Când 75% din aceste paturi sunt ocupate, activitatea şcolară se transferă în întregime în online. Revenirea la activităţile şcolare cu prezenţă fizică se realizează când gradul de ocupare al paturilor pentru pacienţii COVID-19 este mai mic de 70 de procente.

Un astfel de mecanism ar putea funcţiona şi în alte domenii, se mai arată în comunicat.

Concluzia principală a întâlnirii a fost promisiunea ministrului Sănătăţii de a asigura predictibilitatea vieţii economice şi sociale, astfel încât să poată exista o planificare a evenimentelor publice şi private din perioada mai-octombrie 2022.

 

Ginecologia (1)