Politica de dezvoltare a industriei farmaceutice trebuie să rezulte într-un document programatic, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că a fost înfiinţat un grup de lucru în acest sens.


„Politica de preţ şi politica de dezvoltare a industriei farmaceutice (...) cred că trebuie să rezulte într-un document programatic, pe care trebuie să-l înaintăm”, a explicat ministrul, citat de Agerpres

Alexandru Rafila a vorbit despre lipsa de interes a unor producători sau distribuitori să aducă anumite medicamente şi dispariţia unor produse din România care au mers la „exportul paralel”.

„Politica medicamentului este acea politică care face posibile două lucruri - accesibilitatea medicamentelor, pe de o parte, din punct de vedere al preţului pe care statul sau omul îl plăteşte pentru medicament, şi cel de-al doilea lucru, la fel de important, este cel care ţine medicamentele pe piaţă -  şi trebuie să existe un echilibru care să păstreze medicamentele pe piaţă”.

În cazul multor medicamente, acest echilibru nu mai există şi de aceea e nevoie de o legislaţie reparatorie, a adăugat ministrul.

 

 

Farmacist