Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că instituirea unor noi restricţii, în contextul pandemiei de COVID-19, „depăşeşte competenţa şi puterea” ministerului de resort.


Alexandru Rafila, citat de Agerpres, a spus că autorităţile continuă, în mod constructiv, să recomande cetăţenilor să folosească masca de protecţie, atunci când se află în zone închise, aglomerate sau în mijloacele de transport în comun, să păstreze distanţa şi să respecte măsurile de igienă personală.

„Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a declarat ministrul, la un post de televiziune.

Întrebat fiind dacă reintroducerea restricţiilor în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri ar fi posibilă, Rafila a răspuns că nu exclude nimic.

„Având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun (...) cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum ne aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră (...), deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (...) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a adăugat Alexandru Rafila.



Ginecologia (1)