Alianţa Studenţilor din Domeniul Sănătăţii a trimis, marţi, către Ministerul Sănătăţii o adresă în care în care îşi exprimă îngrijorarea legată de majorarea cu 25% a taxei de participare la concursul de rezidenţiat. Redăm în continuare textul integral al adresei.


„În data de 5.10.2020, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 1697/2020 privind stabilirea cuantumului taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020.

Alianţa Studenţilor din Domeniul Sănătăţii doreşte să facă următoarele precizări:

Articolul 1, alineatul 1 care precizează mărirea taxei de participare la concursul de rezidenţiat de la 400 lei (taxa din anul precedent) la 500 lei, „Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020, se stabileşte la suma de 500 lei/participant.”

Majorarea cu 25% a taxei de participare la concursul de rezidenţiat din acest an nu este motivată, intenţia de a o modifica nu a fost anunţată anterior şi apare într-un context nefavorabil, lipsit de transparenţă privind factorii care au dus la această decizie, fapt ce ne îngrijorează.

Totodată, schimbarea vine într-un context pandemic, pe un fond de instabilitate financiară şi lipsă de predictibilitate, context în care ar trebui încurajaţi şi susţinuţi viitorii profesionişti din domeniul sănătăţii.

Modificarea taxei de participare cu numai 40 de zile înainte de susţinerea examenului de rezidenţiat, duce la accentuarea instabilităţii prezente şi de asemenea, la demotivarea viitorilor specialişti. În acelaşi timp, diferenţa este una considerabilă pentru un absolvent, fără venituri proprii, ce doreşte să devină un specialist necesar în sistemul românesc de sănătate.

Ne arătăm îngrijoraţi de prezentul Ordin şi de lipsa de transparenţă care, având în vedere situaţia pandemică din acest moment, duce la accentuarea instabilităţii şi demotivarea viitorilor specialişti din domeniul sănătăţii.

Solicităm respectuos Ministerului Sănătăţii explicaţii suplimentare cu privire la Ordinul nr. 1697 emis în data de 5.10.2020. Subliniem faptul că Alianţa Studenţilor din Domeniul Sănătăţii are cele mai bune intenţii pentru a asigura o desfăşurare optimă a examenului de rezidenţiat.”


Raluca-Corina Oprea
Preşedinte FASMR

Ana-Iuliana Buzatu
Preşedinte FASFR

Flavius Costanza-Gugiu
Preşedinte FSMDR