Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, Asociaţia Medicală de Învăţământ în Cardiologia Intervenţională (AMICI) arată că, în România, doar 40% dintre pacienţii cu infarct sunt trataţi în spital în primele trei ore de la debutul infarctului.


La 14 ani de la implementarea programului STEMI de tratament intervenţional în primele ore ale evoluţiei infarctului (1 august 2010, în 5 oraşe din România), evoluţia cardiologiei româneşti în managementul pacienţilor cu STEMI este remarcabilă, se arată într-un comunicat. „Iese în evidenţă scăderea importantă a mortalităţii în rândul acestora (de la 12.2% la 7.9%), creşterea numărului de centre disponibile (nu doar în oraşele mari, ci şi în centre mai mici, ca urmare a unor eforturi organizatorice colosale) şi, astfel, micşorarea arealului deservit de fiecare dintre acestea”.

Rămân totuşi mai multe dificultăţi pe care le întâmpină acest program: „Întârzierea cu care pacienţii apelează numărul unic de urgenţă (pentru care facem apel către întreaga populaţie: nu ezitaţi, sunaţi rapid la 112); timpul mare de transfer între spitalele locale şi centrele terţiare (pentru care decizionalii sistemului medical românesc sunt obligaţi să amelioreze situaţia) şi o mai bună finanţare a procedurilor intervenţionale efectuate de urgenţă (În România se decontează 800 Euro/pacient, iar în Moldova 2500 Euro/pacient)”, se subliniază.

În România, doar 40% dintre pacienţii cu infarct sunt trataţi în spital în primele 3 ore de la debutul infarctului. Din nefericire, lipsa de pregătire a populaţiei generale pentru recunoaşterea precoce a infarctului se materializează în apelarea tardivă a Serviciilor de Asistenţă Medicală de Urgenţă.

„Mulţi dintre pacienţi ştiu că infarctul se manifestă prin durere toracică dar ei se aşteaptă la o durere foarte violentă motiv pentru care nu dau importanţă durerilor de  o intensitate mai mică sau fenomenelor de însoţire (respiraţie grea, transpiraţii reci). Chiar şi pacienţii care ştiu că au o boală de inimă solicită, deseori, tardiv ajutorul medical încercând, iniţial, să-şi liniştească durerea prin autoadministrare de medicamente”, declară dr. Ştefan Moţ, medic primar cardiologie intervenţională Institutul Inimii „N. Stăncioiu” Cluj-Napoca şi preşedintele Asociaţiei Medicale de Învăţământ în Cardiologie Intervenţională.

Un infarct miocardic se poate repeta pe parcusul vieţii. Statisticile arată că fiecare al patrulea pacient ce a supravieţuit unui infarct miocardic va suferi un al doilea.

„Şansele ca infarctul miocardic să se repete sunt extrem de ridicate mai ales dacă factorii de risc persistă. Din acest motiv, este foarte important ca fiecare pacient să adopte aceste schimbări fundamentale: schimbaţi-vă regimul alimentar, reduceţi consumul de grăsimi la strictul necesar, renunţaţi la fumat, pierdeţi excesul de greutate, faceţi zilnic mişcare şi nu neglijaţi examenele medicale de rutină pentru a diagnostica corect bolile cardiovasculare şi a putea interveni la timp”, subliniază dr. Ştefan Moţ.

Ziua Mondială a Inimii serveşte ca un memento util pentru noi toţi de a pune sănătatea inimii pe primul loc, de a ne informa corect cu privire la bolile şi procedurile cardiovasculare, complicaţiile asociate, şi de a lua măsuri preventive pentru o viaţă sănătoasă, se mai arată.

Asociaţia Medicală de Învăţământ în Cardiologia Intervenţională este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, apolitică, înfiinţată de medici cardiologi intervenţionali.

Foto: dr. Ştefan Moţ, preşedintele Asociaţiei Medicale de Învăţământ în Cardiologie Intervenţională





 

Oncolog