Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiţionate de oră sau de zi, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. El a precizat că circulă un mesaj fals, conform căruia un astfel de certificat poate fi generat doar până la o anumită dată şi oră.


„Foarte foarte mulţi dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporţii”, a scris secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.  

Secretarul de stat a afirmat că un mesaj de acest tip a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre, zilele acestea, în platforma certficat-covid.gov.ro, pentru a obţine un certificat nou, de teamă că nu îşi vor mai putea folosi documentul.

„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depăşit, acestea îşi pot reemite certificatul în orice moment”, a adăugat secretarul de stat.

„Deşi acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara ţării, în funcţie de regulile din fiecare ţară. Dacă o să călătoriţi, e important să verificaţi care sunt regulile fiecărui stat”, a mai precizat el.

 

 

ORL