Recent a avut loc evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, în cadrul căruia s-a pus, în mod simbolic, piatra de temelie pentru înfiinţarea unui Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC). Participanţii au semnat un Angajament civic pentru realizarea proiectului.


Viitorul institut necesită o investiţie estimată la 350 milioane de euro şi va fi amplasat pe o suprafaţă de 12 ha, în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, se arată pe paginile de Facebook ale diferitelor autorităţi locale. Instituţia va avea un spital multidisciplinar cu 450 de paturi şi va putea găzdui pacienţi din toată regiunea Moldovei. Va cuprinde o clinică de îngrijiri paliative cardiovasculare, una de cardiologie fetală, neonatologie şi malformaţii cardiace critice, un departament de cercetare aplicată ş.a.m.d.

„Împreună pentru Inima Moldovei” a fost organizat de Fundaţia de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardiovasculară Iaşi, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Comunei Miroslava.

Evenimentul s-a adresat reprezentanţilor Guvernului şi ai ministerelor de resort (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), autorităţilor locale şi judeţene din regiunea Moldovei, diverselor instituţii, reprezentanţilor cultelor religioase, precum şi reprezentanţilor societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

Peste o sută de participanţi au semnat Angajamentul Civic care confirmă dorinţa comună pentru realizarea proiectului. În opinia iniţiatorilor, IRMC ar trebui să devină o prioritate naţională.

„Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi nu reprezintă doar soluţia pentru mii de pacienţi din nord-estul României, care în prezent sunt nevoiţi să aştepte şi până la 2 ani intervenţia sau tratamentul salvator, ci şi o şansă la viaţă pentru micuţii pacienţi născuţi cu malformaţii cardiace şi pentru care acum singura opţiune este plecarea în străinătate”, se arată pe pagina de Facebook a Fundaţiei de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardiovasculară Iaşi.

„Mesajele primite ne dau speranţe că proiectul de înfiinţare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară are susţinerea oamenilor politici de diferite orientări, acesta fiind doar începutul, dar de o semnificaţie deosebită pentru perspectiva imediat următoare”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu” şi preşedintele Fundaţiei de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardiovasculară Iaşi.



Medic