Rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la bolnavii care prezintă posibile afecţiuni pulmonare obstructive sau restrictive cum sunt boala pulmonară obstructivă (BPOC), astmul sau fibroza pulmonară, poate fi măsurată de acum cu un oscilometru - un aparat unic în vestul ţării, aflat în dotarea Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.


Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari şi mici, aflate la periferia plămânilor, aparatul permiţând identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator, a explicat coordonatorul Laboratorului Explorări Funcţionale al Spitalului, pneumolog Noemi Suppini, citat de Agerpres.

Cu ajutorul oscilometrului se pot obţine date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronşic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea rezistenţei căilor respiratorii, care, în multe cazuri, este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigaţii se numeşte oscilometrie forţată şi permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

„Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respiraţia normală. Modificările fluxului respirator şi ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer şi reactanţa plămânului la diferite frecvenţe. Se obţin, astfel, informaţii importante despre inomogenitatea regională şi periferia pulmonară. Undele de fecvenţă mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvenţe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux şi presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer”, a spus dr. Noemi Suppini.

Oscilometria forţată este o tehnică neinvazivă, care oferă informaţii în timpul unei respiraţii normale. Testul este foarte simplu de realizat şi nu necesită o manevră forţată de respiraţie, fiind util îndeosebi în cazul copiilor şi al persoanelor de vârsta a treia.

„Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respiraţiei, undele de sunet se suprapun peste respiraţia normală. Oscilometria forţată este o tehnică de investigaţii mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistenţa pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsuraţi pot detecta modificări precoce în funcţia pulmonară, mai ales la fumători, dar şi pierderea controlului bolii la pacienţii astmatici sau la pacienţi cunoscuţi cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forţată poate fi utilizată în situaţii particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită şi ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, a adăugat pneumologul.

Pacienţilor li se recomandă ca în ziua testării să nu fumeze şi să nu facă efort fizic intens.

 

 

ORL