Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara are un nou sistem complex de testare funcţională pulmonară, unic în vestul României.


Dispozitivul permite realizarea mai multor investigaţii necesare stabilirii unui diagnostic complet şi exact, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale. Permite, în primul rând, măsurarea cantităţii de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni în sânge.

„Practic, vorbim un analizator multigaz care măsoară ceea ce se numeşte difuziunea alveolo-capilară. Testarea este una nedureroasă, neinvazivă şi se realizează într-o cabină specială ce are pereţi de sticlă. Sunt o serie de boli în care capacitatea de schimb gazos a plămânilor este redusă. De exemplu, fibroza pulmonară sau BPOC-ul”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator al Laboratorului de explorări funcţionale din cadrul spitalului.

O altă investigaţie ce se realizează cu acelaşi aparat este pletismografia corporală. Această analiză măsoară cât de mult aer se acumulează în plămâni după un inspir adânc şi cât aer rămâne în plămâni după un expir complet. Cu alte cuvinte, măsoară cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni. Tot prin intermediul acestei investigaţii se pot obţine informaţii suplimentare spirometriei cu privire la funcţia pulmonară, date ce sunt folosite în ghidarea tratamentului.

„Sistemul mai permite şi ceea ce noi numim provocare bronşică. Scopul acestui test este de a evalua reacţia căilor respiratorii la anumite substanţe iritante care pot declanşa bronhospasmul şi wheezingul (respiraţia şuierătoare), rezultatele fiind utile în diagnosticul astmului bronşic. Nu în ultimul rând, aparatul permite şi efectuarea unui test de rezistenţă a muşchilor respiratorii, atât în timpul inspiraţiei, cât şi expiraţiei”, mai arată dr. Noemi Suppini.

Sistemul complex de testare funcţională pulmonară a fost achiziţionat cu fonduri europene. Costul achiziţiei se ridică la 355.215 lei, TVA inclus, se mai precizează în postare.

 

ORL