Medicii şi personalul medical trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii adecvate şi de siguranţă, arată reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR). Intimidările, ameninţările sau agresiunile de orice fel nu îşi au locul în momentul exercitării actului medical, subliniază ei.


Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) lansează un mesaj public: echipele de medici şi personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum şi în orice altă activitate medicală, nu trebuie să fie împiedicate să îşi exercite atribuţiile, se arată într-un comunicat. Echipele medicale, la rândul lor, trebuie să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism si implicare, spre binele pacienţilor şi al societăţii, în general.

„De la începutul acestei pandemii, de peste un an şi jumătate, medicii, alături de întreg personalul medical, au fost în prima linie şi au depus toate eforturile pentru a gestiona eficient situaţia şi pentru a le asigura tuturor pacienţilor îngrijirile necesare. Aceste eforturi continuă acum şi în contextul celui de al patrulea val al pandemiei”, se arată în document.

Trebuie să existe, însă, un efort comun, la nivel de societate, dar şi din partea fiecăruia dintre cetăţeni pentru a depăşi cu bine această situaţie.

„Vaccinarea este fundamentată pe medicina bazată pe dovezi. Există voci pro şi contra – un drept pe care se bazează democraţia – însă în permanenţă trebuie să existe respect reciproc şi nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfăşurarea unui act medical, indiferent care este acesta”, se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii, Colegiul Medicilor din România reiterează apelul ca medicii, alături de întreg personalul medical, să îşi desfăşoare activitatea în condiţii optime din toate punctele de vedere.

De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităţilor să asigure protecţia personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare.

„Cu toţii – şi noi, medicii, şi toată societatea – ne-am fi dorit ca această pandemie să nu fi existat sau ca ea să se încheie cât mai curând, pentru a ne putea întoarce la viaţa normală, dar pentru a gestiona în mod eficient această situaţie epidemiologică cu care ne confruntăm cu toţii, trebuie să respectăm atât măsurile de siguranţă şi ca fiecare dintre noi să îşi facă datoria”, se mai subliniază.

 

Medic