Mai multe cabinete ale medicilor de familie din Arad au fost luate cu asalt de pacienţii care cer reţete pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu. Jumătate dintre solicitanţi sunt persoane de peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu trebuie să ridice aceste tablete.


Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad, dr. Adrian Dărăbanţiu, a declarat pentru Agerpres că numeroşi medici de familie s-au plâns că nu îşi mai pot desfăşura adecvat activitatea din cauza numărului mare de persoane care vin pentru aceste reţete sau care dau telefoane pentru a se interesa de ele.

„Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete, ca să ridice tabletele cu iod din farmacie”, a spus Adrian Dărăbanţiu.

Jumătate dintre solicitanţi sunt persoane de peste 40 de ani sau pensionari, care nu-s beneficiarii acestor pastile, a subliniat preşedintele SMF.

„Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a continuat Dărăbanţiu.

El spune că numeroşi medici de familie din judeţ „s-au revoltat din cauza situaţiei create”.

„Facem apel la oameni să înţeleagă că nu există niciun motiv de isterie şi îi rugăm să înţeleagă că prioritatea noastră este să ne îngrijim pacienţii care vin la noi în mod programat. Este aproape imposibil să primim zeci de pacienţi pe zi pentru aceste reţete, care nu sunt o urgenţă, în condiţiile în care avem pacienţi programaţi cu boli reale”, a mai spus preşedintele SMF Arad.

El consideră că tabletele ar fi trebuit ridicate direct din farmacii, fără implicarea medicilor de familie.

„Este o procedură birocratică în care am fost implicaţi inutil, complicând şi viaţa beneficiarilor, care trebuie să facă două drumuri - la medicul de familie şi farmacie - pierzând câteva ore din zi. Ar trebui să le poată ridica direct de la farmacie, cu buletinul, şi să existe o bază de date online cu cei care au ridicat tabletele”, a arătat dr. Dărăbanţiu.

 



Psihiatru (2)