Arhiva bibliotecii digitale a UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, care cuprinde publicaţii din secolul al XVI-lea, este accesată frecvent de cititori din Europa şi America de Nord. Pentru creşterea volumului informaţional, din acest an studenţii efectuează stagii de practică prin care învaţă cum să digitizeze cărţi, periodice, manuscrise şi materiale iconografice.


„Începând cu acest an universitar, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Ştiinţe şi Litere «Petru Maior» din Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureş, de la specializarea Istorie şi Turism Cultural, îşi desfăşoară stagiul de practică în Laboratorul de digitalizare a publicaţiilor, digitizând cărţi, publicaţii periodice, manuscrise, materiale iconografice, pentru a furniza resurse informaţionale pentru cercetători din întreaga lume”, se arată pe blogul UMFST Târgu Mureş, citat de Agerpres.

Biblioteca îşi doreşte astfel să contribuie la dezvoltarea unor competenţe necesare celor care şi-au asumat ca viitor conservarea şi promovarea patrimoniului cultural al umanităţii.

„Studenţii au contribuit la îmbogăţirea repozitoriului digital instituţional, digitizând cărţi, publicaţii periodice, manuscrise, materiale iconografice, pentru a furniza resurse informaţionale pentru cercetători din întreaga lume. Cele mai frecvente locaţii de accesare a biblioteca digital au fost: SUA, Franţa, Canada, Germania, Rusia, Ungaria, Belgia, Suedia, Ucraina, Republica Moldova, Anglia”, se mai arată pe blog.

În anul 2018, în urma fuzionării Universităţii de Medicină şi Farmacie şi Universitatea „Petru Maior”, au fuzionat şi bibliotecile celor două unităţi de învăţământ superior. Astfel, biblioteca UMFST Târgu Mureş a ajuns la peste 340.000 de tomuri, printre care şi carte veche.

 




ORL