Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) are ca principală misiune îmbunătăţirea accesului pacienţilor români la medicamentele de ultimă generaţie, în acord cu standardele europene de tratament. De aceea, orice măsură care contribuie la atingerea acestui obiectiv şi la asigurarea disponibilităţii tratamentelor pentru pacienţii din România este bine-venită, transmit reprezentanţii ARPIM ca replică la proiectul de lege ce ar interzice exportul unor medicamente pentru şase luni.

„ARPIM salută măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii pentru facilitarea accesului pacienţilor la medicamentele de care au nevoie, interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente fiind o măsură care poate avea doar caracter temporar. Este nevoie de soluţii pe termen lung, care să rezolve în mod real disfuncţionalităţile observate în asigurarea pacienţilor cu medicamentele necesare. ARPIM este pregătită în orice moment să sprijine Ministerul Sănătăţii pentru identificarea şi implementarea lor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în contextul deciziei Ministerului Sănătăţii de a suspenda temporar exportul paralel în cazul unor medicamente citostatice şi imunosupresoare.

ARPIM îşi reafirmă, pe această cale, deschiderea către un parteneriat cu autorităţile naţionale competente din domeniul sănătăţii pentru găsirea unor soluţii viabile pe termen mediu şi lung, care să prevină apariţia unor crize în asigurarea pacienţilor romani cu medicamentele necesare.