Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) desfăşoară campania de informare şi conştientizare „Anemia aplastică - Tot ce trebuie să ştii”, în cadrul căreia pacienţii şi familiile lor vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultaţii psihologice de grup, organizate online.


Potrivit unui comunicat de presă al APAA, preluat de Agerpres, sesiunile dedicate pacienţilor au început în această săptămână, iar cele pentru aparţinători se organizează din luna iunie.

Se vor desfăşura 20 de şedinţe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienţi şi ultimele 4 pentru aparţinători.

Înscrierile se realizează online, prin completarea unui formular. Acestea rămân deschise pentru doritori inclusiv pe parcursul derulării campaniei.

Anemia aplastică este o boală rară şi gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează şi nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcţioneze normal. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic.

Forma aceasta de anemie poate exista de la naştere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri, se precizează în comunicat.

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roşii, albe şi trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecţiunii, însă pentru un rezultat precis pot fi necesare şi alte investigaţii, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.

Nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienţii diagnosticaţi cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienţii cu anumite boli infecţioase, cei cu tulburări autoimune sau cu afecţiuni congenitale care pot afecta măduva osoasă, se arată în comunicat.

 

 

Oncolog