Luând notă de situaţia constatată de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), în urma acţiunii de control derulată în cursul zilei de marţi, 5 aprilie, Primăria Muncipiului Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a dispus măsuri urgente în vederea remedierii deficienţelor constatate, astfel încât siguranţa pacienţilor şi calitatea servicilor medicale oferite să nu aibă de suferit.


În cursul zilei de miercuri, 6 aprilie, viceprimarul general al Capitalei, Horia Tomescu, l-a demis pe managerul interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, Dr. Radu Alexandru Chiotan, având în vedere faptul că, în urma controlului ANPC, la această unitate sanitară au fost raportate cele mai mari nereguli, se arată într-un comunicat al ASSMB.

„Controlul de specialitate (...) al inspectorilor ANPC a arătat că există probleme mari de igienă, mentenanţă şi funcţionare la bucătăria spitalului. Consider că neregulile identificate sunt de netolerat şi incompatibile cu standardele de îngrijire la care au dreptul bucureştenii”, a scris viceprimarul pe Facebook.

La Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, unde deficienţele constatate au avut un caracter limitat, s-a reuşit remedierea tuturor aspectelor sesizate chiar în cursul aceleiaşi zile. Conducerea unităţii a informat oficial ANPC privind îndeplinirea măsurilor dispuse de echipa de control, se arată în comunicatul ASSMB.

Conducerea Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facilă „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, unitate sanitară care nu dispune de bucătărie proprie, luând act de neregulile constatate de ANPC la firma de catering care asigură în prezent hrana pacienţilor, a decis să renunţe la serviciile acesteia. Procedura de achiziţie pentru încheierea unui nou contract de catering va fi lansată în cel mai scurt timp.

„ASSMB îi mulţumeşte domnului dr. Radu Alexandru Chiotan pentru munca depusă în  anii de mandat, cu precădere pentru perioada celor doi ani de pandemie, când Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan a funcţionat ca unitate sanitară COVID-19. Nu pot fi ignorate însă problemele grave de igienă depistate în urma controlului ANPC, care denotă o diminuare a capacităţii manageriale. Pentru noua conducere a  ASSMB, siguranţa pacienţilor este  o prioritate absolută, care implică acţiuni ferme şi toleranţă zero”, se spune în comunicat.

ASSMB se angajează să continue dialogul şi colaborarea cu reprezentanţii ANPC, pentru a asigura „întărirea gradului de control în privinţa respectării normelor care reglementează achiziţionarea, depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor în toate blocurile alimentare ale spitalelor din subordine”, se mai subliniază în document.

 


Ginecologia (1)