Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19, a anunţat marţi că a lansat teste în faza 1 cu privire la un medicament care să permită prevenirea şi tratarea COVID-19, relatează AFP.


Primii participanţi la acest test au primit o doză de medicament, care este o combinaţie a doi anticorpi, precizează într-un comunicat AstraZeneca, potrivit News.ro.

Faza 1, la care participă 48 de voluntari sănătoşi în Regatul Unit, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, urmează să stabilească dacă medicamentul, al cărui nume de cod este AZD7442, este sigur şi cum reacţionează corpul uman.

Testul este finanţat de Guvernul Statelor Unite, prin departamentele Apărării şi Sănătăţii.

Grupul precizează că este vorba despre o „etapă importantă” pentru acest medicament, care ar putea fi folosit atât de persoane expuse SARS-CoV-2, cât şi de persoane infectate.

Rezultatele fazei 1 sunt aşteptate în al doilea semestru, iar, dacă vor fi concludente, AstraZeneca va lansa teste de faza 2 şi 3 la scară mai mare, în vederea evaluării eficienţei medicamentului.

AstraZeneca dezvoltă, de asemenea, împreună cu Universitatea Oxford, un proiect al unui vaccin împotriva COVID-19, iar rezultatele testărilor în faza 3, pe mii de oameni, sunt aşteptate în septembrie.

Acest proeict dă naştere multor aşteptări, iar, potrivit unor informaţii de presă, preşedintele american Donald Trump ar intenţiona să accelereze procesul autorizării  în Statele Unite.

Guvernul britanic a dat luni asigurări, la rândul său, că Regatul Unit va fi prima ţară care va beneficia de vaccin, în cazul în care este aprobat.