Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) găzduieşte joi, 15 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 16.00, „Attune Roadshow 2022”, unul dintre cele mai mari evenimente de training profesional dedicat, cu precădere, personalului medical specializat în domeniul ortopedie şi traumatologie.


„Aflat în avangarda implementării şi dezvoltării platformelor interactive de e-learning în domeniul medical, managementul SUUMC pune un puternic accent pe motivarea şi supraspecializarea personalului propriu, sens în care a elaborat şi aplicat, în ultimii ani, într-un ritm alert şi susţinut o serie de proiecte care au vizat îmbunătăţirea infrastructurii materiale şi tehnice, asfel încât baza noastră didactică să se îmbunătăţească cu o serie de laboratoarelor virtuale adresate medicilor din mai multe specialităţi”, se arată într-un comunicat.

Astfel, la începutul acestui an a fost achiziţionat un simulator pentru intervenţiile chirurgicale artroscopice, simulator care permite atât exersarea planului operator stabilit anterior de medicul specialist curant, cât şi asigurarea deprinderilor chirurgicale de medici rezidenţi şi studenţi.

Attune Roadshow 2022 vine în continuarea demersurilor de creştere a calităţii actului medical prin intermediul unei prezentări interactive a unui sistem şi a tehnologiei de endoprotezare de genunchi, a unei sesiuni de instruire în tehnica chirurgicală a sistemului de genunchi (primar, revizie) folosind tehnologia VR şi, nu în ultimul rând, prin intermediul unui workshop privind tehnica chirurgicală pe oase artificiale.

“Sistemul de endoprotezare primară a articulaţiei genunchiului este conceput cu scopul de a răspunde nevoilor clinice ale pacienţilor, chirurgilor şi furnizorilor de servicii medicale din spitale din întreaga lume”, a declarat colonel medic conf. univ. dr. Marius Stănescu, medic primar Ortopedie-Traumatologie, şef Secţie Ortopedie-Traumatologie, responsabil activitate de prelevare şi transplant de ţesuturi osteoligamentare a SUUMC.

„Cercetarea extinsă şi ştiinţa sunt incluse în proiectare pentru a ajuta la îmbunătăţirea rezultatelor funcţionale pentru pacienţi, performanţa pentru chirurgi şi eficienţa pentru furnizori. Aproape toţi producătorii au conceput sisteme, complete şi integrate, pentru artroplastia genunchiului. Aceste sisteme sunt  printre cele mai mari proiecte de cercetare şi dezvoltare din istoria reconstrucţiei articulare şi combină cele mai recente concept de  design, cinematică, inginerie şi materiale pentru a oferi stabilitate şi mişcare noilor articulaţii”, a adăugat specialistul.

În cazul reconstrucţiei genunchiului utilizând conceptul sofcam™, procedura implică un tip de contact ce este proiectat pentru a oferi un angajament lin pentru revenirea treptată a femuralului, cu asigurarea stabilităţii în flexie reducând, în acelaşi timp, solicitările transferate coloanei osoase tibiale care, la rândul ei, va căpăta noi tipuri de design de stabilizare centralizată. Acest fapt oferă arhitectură sistemului osos prin îmbunătăţirea cinematicii, reducând micromoţia din faţă în spate şi asigurând o tranziţie lină de la stabilitate la libertatea de rotaţie prin gama de mişcare a pacientului.

„Ca şi articulaţia naturală, neo-articulaţia protetică cuprinde o canelură trohleară concepută pentru a acomoda variaţia pacientului şi interacţiunea ţesuturilor moi, precum şi componentele rotulei concepute pentru a îmbunătăţi mişcarea acesteia, menţinând, în acelaşi timp, acoperirea osoasă”,  a precizat specialistul.

Noile modele de proteze de genunchi sunt proiectate pentru a îmbunătăţi fixarea tibială prin combinaţii inovatoare de macroblocare şi printr-un finisaj al suprafeţei microblastelor pe baza tibială. Aceste caracteristici sunt concepute pentru a oferi o rezistenţă mai mare la extragerea reziduală într-o serie de condiţii intraoperatorii simulate şi prezenţa infiltrării lipidelor.

Un tot mai important rol în reuşită intervenţiilor de endoprotezare articulară îl au instrumentele „intuitive-prietenoase”, care combină procesul chirurgical cu instrumente eficiente pentru a permite chirurgului să echilibreze ţesutul moale şi să controleze, cu precizie, poziţia implantului care să se potrivească fiecărui pacient.

Înlocuirea endoprotetică a articulaţiilor este concepută pentru a optimiza modul în care genunchiului să se simtă şi să se mişte cât mai aproape de natural („own joint”). Prin mai multe tehnologii brevetate, proteza va ajuta la realizarea, în timp, a unei serie de mişcari ce oferă încrederea unei înlocuiri stabile a genunchiului. Această stabilitate este esenţială pentru activităţi cum ar fi mersul pe jos şi, mai ales, mersul pe scări. Protezele de genunchi vin într-o mare varietate de dimensiuni, atât pentru componentele  fixe, cât şi în cazul platformelor rotative.

Opţiunile multiple din oferta modelelor de proteze de genunchi primare (anatomice sau nu, cu păstrarea ligamentului încrucişat anterior ori stabilizate posterior, cimentate sau nu), opţiunile multiple de concept ale funcţionarii tipurilor de proteze primare de genunchi (cu aliniament biomecanic, cu aliniment kinematic, cu stabilizare medială, cu pivot median, cu platou mobil etc.) fac extrem de responsabilă şi de decisivă alegerea medicului ortoped, astfel încât pacientul să beneficieze de opţiunea cea mai bine adaptată pentru un tratament individualizat.

Se estimează că aproximativ 91 de milioane de oameni din SUA au unele forme de artrită.  „Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită, este o boală degenerativă, eminamente evolutivă, determinată de uzarea, în timp, a cartilajului care acoperă oasele. La nivelul genunchiului, acest lucru duce la frecarea os pe os, provocând durere, umflarea/tumefacţia şi mişcare redusă, devierea axului mecanic al genunchiului, cu mers antalgic, limitat şi disfuncţional. Iată de ce este esenţial ca osteoartrita să fie tratată rapid şi cât mai eficient posibil.

Tratamentul medicamentos, injecţiile, terapia în apă (împachetări fierbinţi sau cu gheaţă), kinetoterapia şi alte metode conservatoare pot ajuta la gestionarea durerii şi a rigidităţii asociate cu osteoartrita. Chirurgia artroplastică a genunchiului este o opţiune viabilă care ameliorează durerea şi îmbunătăţeşte mobilitatea, prin înlocuirea osului deteriorat şi a cartilajului afectat. Pentru pacient, alegerea unui tratament endoprotetic este ideal şi esenţial pentru a reveni la activităţile anterioare şi la o viaţă normală, la care a fost forţat să renunţe treptat.

În acest sens, scopurile funcţionale principale ale chirurgului ortoped care performează intervenţia de protezare totală sunt:

1.Ameliorarea durerii artritice şi a disconfortului;

2. Mobilitatea îmbunătăţită în genunchi;

3. Recăpătarea independenţei, a gradului de  libertate şi încredere de a face zi de zi activităţi comparabile cu perioada pre-operatorie -  inclusiv mersul pe jos şi urcatul scărilor.

Înlocuirea genunchiului este o procedura chirurgicală care înlocuieşte suprafeţe articulare bolnave cu implanturile care simulează un genunchi sănătos.

Înainte de înlocuirea totală a genunchiului, pacienţii vor fi adesea supuşi unei fizioterapii preoperatorii şi unui program de pierdere a greutăţii. Totodată, se vor trata bolile concomitente sistemice sau de organ, sens în care se va efectua un screening bacterian şi virusologic şi se vor trata eventualele infecţii, precum şi bolile ce cresc riscul complicaţiilor posibile (diabet zaharat, afecţiuni circulatorii, boli cardio-pulmonare etc.).

După intervenţia chirurgicală se iniţiază, precoce, în regim pasiv, programul de exerciţii post-operatorii ce ajută la prevenţia complicaţiilor trombotice, la reducerea edemului şi la recăpătarea ratei de acţiune, forţă/putere şi stabilitate.

Într-un caz obişnuit, un pacient va fi capabil să meargă neajutorat şi să se întoarcă la locul de muncă, la  activităţi de zi cu zi, în aproximativ 6 săptămâni după operaţie.

După 12 săptămâni, pacienţii pot efectua chiar şi activităţi cu impact redus, cum ar fi  ciclism, golf, yoga şi înot. Dacă pacientul are un angajament puternic şi depune efort susţinut  în programul de recuperare, se poate reveni la activităţile lor preferate chiar şi mai devreme faţă de perioada anterior menţionată.

Am expus cele de mai sus pentru a ne asigura pacienţii de faptul că medicii ortopezi din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt pregătiţi profesional, tehnic şi în deplină empatie pentru a putea aborda patologia gonartrozei (artroza genunchiului). Încă un argument în acest sens îl reprezintă faptul că endoprotezarea articulaţiei genunchiului este o practică curentă în secţia de Ortopedie-Traumatologie dar, pentru performanţă, este nevoie – cotidian - de cumulul a două ingrediente ale medicinii: «Up-date» şi «training».

Acesta e motivul pentru care, în colaborare şi cu suportul unora dintre cei mai mari jucători de pe piaţa implanturilor endoprotetice, vom fi în, luna septembrie, extrem de determinaţi să derulăm un program de instruire în tehnicile chirurgicale de implantare a protezei de genunchi, folosind facilitate de tip VR (realitate virtuală), în cadrul unei sesiuni interactive de antrenament pe simulator, dar şi practică, pe oase artificiale.

Principalii benefiari ai acestui demers sunt, în prima faza, medicii militari de toate gradele profesionale în specialiatatea ortopedie şi asistenţii medicali de bloc operator din cadrul SUUMC, pentru ca, în final, roadele participării personalului nostru la acest eveniment să se regăsească în creşterea calităţii actului medical oferit viitorilor pacienţi ortopedici care vor fi endoprotezati în secţia noastră de ortopedie”, a explicat colonel medic conf. univ. dr. Marius Stănescu.


 


Medic