Cercetătorii australieni fac teste pentru a verifica dacă pulverizarea în nas a unui anticoagulant ar putea oferi protecţie împotriva COVID-19. Spray-ul nazal conţine heparină, un medicament ieftin şi disponibil pe scară largă.


Se speră ca, atunci când heparina e pulverizată în cavitatea nazală a unei persoane infectate, să se obţină un efect de neutralizare a proteinei spike a coronavirusului, informează BBC.

Spray-ul ar putea fi utilizat şi ca tratament precoce, şi ca protecţie nazală pentru a împiedica propagarea virusului.

Cercetările nu vor fi gata înainte de jumătatea lui 2022. Dacă eficacitatea substanţei respective va fi dovedită, ea va putea fi utilizată altărui de vaccin şi de alte tratamente pentru a ţine deoparte boala.

Din luna februarie a.c., guvernul Statului Victoria a finanţat primele studii clinice cu 4,2 milioane de dolari australieni (3 milioane de dolari americani), în 400 de focare COVID.

Echipa de cercetare cuprinde specialişti de la Universitatea Melbourne, Universitatea Monash, spitalul Northern Health din Melbourne, Peter Doherty Institute, Murdoch Children's Research Institute şi de la agenţia guvernamentală de cercetare ştiinţifică Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). În studiu este implicată şi Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Heparina e deja disponibilă pe piaţă, nu necesită refrigerare şi poate fi păstrată în flacoane de plastic – deci poate fi distribuită pe scară largă, a declarat pentru postul de televiziune ABC profesorul Michelle McIntosh, cercetător în echipă. McIntosh şi-a exprimat încrederea în eficacitatea substanţei respective, pentru protecţia anti-COVID.

 

Farmacist