Austria a devenit de sâmbătă, 5 februarie, primul stat din Uniunea Europeană care le impune cetăţenilor săi să se vaccineze anti-COVID. Acoperirea vaccinală în ţara respectivă este de circa 70%.


De acum înainte, austriecii în vârstă de peste 18 ani vor fi obligaţi să se imunizeze anti-COVID, în caz contrar ei riscând amenzi consistente, informează France 24. Măsura este fără precedent în Uniunea Europeană.  

Legea, adoptată pe 20 ianuarie de Parlament, a fost promulgată de preşedintele ţării pe data de 4 februarie. În ciuda criticilor, executivul austriac a decis să apeleze la această măsură pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

În Germania vecină, un proiect similar a fost dezbătut, la sfârşitul lui ianuarie, în Bundestag – dar nu s-a ajuns la nicio concluzie, pe fondul divizării clasei politice, notează France 24.

Deşi în Austria măsura a fost anunţată din timp, rata de vaccinare nu înregistrat creşteri spectaculoase în perioada aceasta, situându-se la nivelul de 70%.

Ansamblul cetăţenilor adulţi ai Austriei sunt vizaţi de textul legii, cu excepţia femeilor gravide, a persoanelor care au contractat virusul în urmă cu mai puţin de 180 de zile şi a cetăţenilor cărora nu li se recomandă vaccinarea din motive medicale.

Nerespectarea legii se sancţionează cu amenzi între 600 şi 3.600 de euro. Autorităţile vor începe să facă controale de la jumătatea lunii martie, când se vor aplica şi primele sancţiuni – care vor fi însă ridicate dacă contravenientul se imunizează în săptămânile care urmează.

Peste 60% din austrieci susţin măsura obligativităţii vaccinării, menită a-i proteja pe cetăţeni de eventuale noi valuri pandemice, notează France 24.

 


Pediatru