În Austria a intrat în vigoare lockdownul impus persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. Cetăţenii vizaţi vor putea să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic.

 

Lockdownul va dura 10 zile, informează agenţia dpa, preluată de Agerpres. Cetăţenii care nu sunt vaccinaţi vor avea totuşi permisiunea să iasă la plimbare în orice moment al zilei, pentru a-şi păstra sănătatea fizică şi mintală, mai prevăd autorităţile.

Cei care nu se conformează riscă amenzi consistente, de până la 1.450 de euro. Vor exista controale aleatorii pentru a-i depista pe austriecii care nu se conformează prevederilor.

Măsura a fost adoptată de guvernul federal şi de autorităţile landurilor, dar cancelarul Alexander Schallenberg a spus că acestea din urmă sunt libere să instituie restricţii chiar mai dure.

Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19, pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi.

Autorităţile speră că acest lockdown va încuraja vaccinarea. Restricţii impuse anterior au condus la o creştere a numărului celor care s-au vaccinat.

Austria a raportat duminică 11.552 de cazuri noi de infectare, iar rata de incidenţă la şapte zile a ajuns la 850 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În prezent, circa 65% din populaţie este vaccinată.

 

Psihiatru (2)