Statele Unite, care au înregistrat peste 6.600 de cazuri, au decretat epiedemia de variola maimuţei drept o urgenţă de sănătate publică. Anunţul este însoţit de măsuri sanitare sporite şi de deblocarea fondurilor pentru a eradica boala.


Alerta este în vigoare pentru o perioadă de 90 de zile şi poate fi reînnoită, informează France 24, preluând o ştire AFP.

„Facem apel la americani să ia variola maimuţei în serios şi să facă tot ce este necesar pentru a ne ajuta să luptăm contra virusului”, a declarat ministrul american al Sănătăţii, Xavier Becerra.

Cu peste 6.600 cazuri diagnosticate în ţară, dintre care un sfert doar în statul New York, SUA intenţionează să ia rapid măsuri pentru a controla răspândirea virusului.

În SUA nu s-a înregistrat, până acum, niciun deces, însă au fost pacienţi spitalizaţi care acuzau dureri intense.

Experţii se tem că numărul real al cazurilor este mai ridicat, fiindcă uneori simptomele pot fi discrete – simple leziuni, similare celor date de bolile cu transmitere sexuală.

Statul federal a distribuit circa 600.000 de doze de vaccin fabricate de compania Bavarian Nordic, însă necesităţile sunt mult mai mari. Se estimează că 1,6 milioane de americani prezintă un risc ridicat de a contracta virusul. Următorul lot de seruri nu va ajunge în SUA decât în septmebrie, din cauza problemelor de logistică, a precizat un responsabil din Ministerul Sănătăţii.

Acelaşi minister a indicat, săptămâna trecută, că 99% din cazurile înregistrate în SUA privesc bărbaţi care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Un procent mic, dar în creştere, este alcătuit din femei şi copii.

Aceste grupe de populaţie sunt ţinta prioritară pentru vaccinare şi pentru acţiunile de prevenţie organizate de autorităţi – acţiuni care vizează o mai bună cunoaştere a simptomelor şi care sugerează reducerea numărului de parteneri până la vaccinare.

 



Alergologia