Testul pentru depistarea virusului papiloma uman (HPV), cu autorecoltarea de probe la domiciliu, a fost lansat în România. Easy HPV Test are o precizie de aproape 100%, spun producătorii, şi poate depista virusul chiar înainte ca acesta să provoace leziuni.

„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV, aşa cum este Easy HPV Test. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.

În România sunt diagnosticate peste 3.300 de cazuri noi în fiecare an şi aproape 1.800 de persoane mor anual din cauza acestei boli. La nivel global, cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces, iar 528.000 de cazuri noi apar în fiecare an.

Precizie mai mare ca testul Papanicolau

Easy HPV Test este rezultatul a 5 ani de cercetare şi dezvoltare, spune producătorii, perioadă în care a fost testat într-o serie de studii clinice, care au implicat peste 6.000 de femei şi aproape 50 de doctori. Potrivit rezultatelor publicate în International Journal of Cancer, tehnologia poate identifica prezenţa virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradiţional.

Screeningul tradiţional prin examenul citologic Papanicolau are sensibilitate mult mai scăzută în a depista leziunile precanceroase de grad înalt şi cancerul de col, faţă de screeningul cu ADN HPV.

Comandă online

„Până acum, testul HPV era posibil doar ca parte a unei examinări ginecologice. Cu Easy HPV Test, recoltarea de probe se desfăşoară rapid, în siguranţă şi poate fi efectuată şi acasă. Comanda se face online, dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eşantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog”, declară specialiştii Neumann Labs, firma producătoare a testului Easy HPV.

Testul identifică cele mai periculoase tipuri de virus HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 şi 68.