A fost nevoie de trei luni pentru ca pandemia de COVID-19 să provoace 100.000 de cazuri confirmate de contagiere şi de numai 12 zile pentru ca numărul cazurilor să se dubleze, a atras atenţia vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Christian Lindmeier. El a cerut eforturi duble din partea comunităţii internaţionale pentru a stopa această tendinţă, informează EFE.

Ritmul de creştere „demonstrează, din nefericire, curba tipic ascendentă a epidemiilor şi pandemiilor”, a subliniat Lindmeier, insistând că este nevoie să se acţioneze pe toate fronturile pentru a stopa COVID-19. Pentru a reuşi acest lucru, „trebuie trataţi cât mai mulţi pacienţi, dar, în acelaşi timp, trebuie continuată producţia de echipament medical vital, precum măştile sau aparatele de ventilare”, iar cercetările trebuie să continue în toate laboratoarele lumii pentru dezvoltarea de vaccinuri şi tratamente.

Lidmeier a remarcat că ritmul de extindere a pandemiei este chiar mai mare decât media globală în ţări precum Franţa, în care în doar patru zile s-a dublat numărul cazurilor diagnosticate.

„Nu trebuie să ne dăm bătuţi sau să aşteptăm ca ceea ce este mai rău să treacă, tratând doar cazurile mai grave. Este important să continuăm să punem în aplicare un pachet complet de măsuri care să înceapă cu testarea tuturor cazurilor suspecte pentru a şti împotriva a ce luptăm”, a adăugat el, potrivit Agerpres. „Dacă nu ştim câte persoane sunt infectate într-o ţară, nici măsurile luate nu pot fi întru totul eficiente”, a insistat Lidmeier.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a adăugat că acele ţări care au probleme în a realiza teste în masă pot cere ajutorul OMS şi a subliniat că, în acest sens, organizaţia cu sediul la Geneva a trimis 1,2 milioane de teste în 120 de ţări.