Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) trage un puternic semnal de alarmă: o parte din medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor.


PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenţia asupra situaţiei critice cu care se confruntă fabricile de medicamente autohtone, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producţia anumitor produse, din cauza creşterii explozive a costurilor cu utilităţile, materiile prime şi materialele  -  mai mari chiar şi cu 300 la sută, faţă de anul trecut, se arată într-un comunicat.

Preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru Fitomenadionă (vitamina K1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative, se mai arată în document.

În ceea ce priveşte preţurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice şi acestea au crescut simţitor, cu până la 150%, faţă de anul trecut: amidon porumb modificat – 155%; acid benzoic – 147 %; carbonat de calciu – 112%; acid clorhidric diluat – 107%; hidroxid de sodiu – 92%.

Unele materii prime s-au scumpit şi cu 1.570%, cum este cazul excipientului gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situaţie generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale şi materii prime folosite in industria farmaceutică.

La acestea se adaugă şi presiunea scumpirilor record la energie electrică şi gaze naturale, componente esenţiale care se reflectă în costurile de producţiei ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.  

„Consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe vor fi resimţite mai ales de pacienţii români, care vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi”, se mai spune în comunicat.

În acest context, PRIMER solicită autorităţilor să intervină cu măsuri urgente, care să revizuiască modul de calcul al preţului la medicamente, astfel încât variaţiile din economia reală actuală să se reflecte în preţul produselor. Aceasta este necesar pentru a susţine continuitatea producţiei interne de medicamente precum şi accesul pacienţilor români la tratamente.





Farmacist