Ieri, a avut loc la Bucureşti proiecţia documentarului american Psychedelia, ca parte a unui proiect mai larg al Clinicii de psihiatrie şi psihoterapie ColorMind. Proiectul Awaken are ca scop şi educaţia, şi informarea populaţiei generale în privinţa substanţelor psihedelice, precum şi cercetarea în acest domeniu.


Documentarul american, regizat de Pat Murphy şi lansat în 2015, are drept temă substanţele psihedelice şi capacitatea lor de a induce experienţe mistice sau religioase. Subiectul este abordat atât din perspectivă istorică, cât şi ştiinţifică. Se realizează o cronică a folosirii substanţelor cu proprietăţi psihoactive, cu accent pe cercetările ştiinţifice controlate, şi prezintă oportunităţile de utilizare în practica medicală curentă.

Proiecţia filmului face parte din proiectul Awaken, iniţiat în 2016. La început, proiectul s-a concentrat pe strategii de harm reduction, promovând sănătatea şi siguranţa comunităţilor festivaliere. În prezent, are ca scop educaţia şi informarea populaţiei generale, dar se concentrează şi asupra laturii de cercetare.

„Ne dorim să ne reîntoarcem la semnificaţia originală a termenului «psihedelic», derivat din greaca antică şi care se traduce prin «mintea manifestă». Interesul nostru se extinde astfel către înţelegerea manifestării minţii şi a felului în care putem cultiva experienţe şi schimbări sănătoase. Munca noastră se extinde dincolo de substanţele psihedelice per se”, se arată pe site-ul Awaken.

Printre obiectivele proiectului se numără „promovarea cercetării ştiinţifice, de cea mai înaltă calitate, a substanţelor psihedelice, pentru a contribui la o mai bună înţelegere a minţii, a condiţiei umane şi la alinarea suferinţei”  - totul combinat cu latura educaţională şi de informare.

Dr. Gabriel Cicu, psihiatru şi psihoterapeut psihanalist, coordonator al clinicii ColorMind, a arătat că aceste substanţe au fost utilizate în terapie, înainte de a fi prohibite prin Convenţia Naţiunilor Unite din 1971.

„Discursul social e, de obicei, da sau nu  - noi vrem să aducem informaţia în faţă şi să pornim de acolo”, a punctat Anis Enayati, unul dintre iniţiatorii Awaken. „Noi credem că există un potenţial terapeutic mare –  trebuie să se realizeze studii”.

„Substanţele psihedelice sunt cumva într-o zonă de limită”, a adăugat dr. Gabriel Cicu. „Asta încercăm, să le punem la  locul lor, să punem în valoare valenţele lor terapeutice”, a încheiat medicul.

 

Psihiatru (2)