Cel de-al patrulea val al pandemiei COVID-19 stârneşte sentimente contradictorii în rândul românilor. Cei mai mulţi sunt optimişti, însă o mare parte a populaţiei se teme de instituirea, în toamnă, a unor noi restricţii, arată rezultatele unui barometru.


Potrivit barometrului realizat de firma de consultanţă Frames, la comanda Hygienium, în perioada 19 – 21 iulie, pe un esantion de peste 2.500 de persoane, 61% din participanţii la studiu sunt încrezători că valul patru al pandemiei nu va impacta atât de mult România, precum au făcut-o precedentele, se arată într-un comunicat.

Din cei chestionaţi, 28% se tem că numărul îmbolnăvirilor va fi unul semnificativ, iar restul au evitat să răspundă.

Marele semn de întrebare îl reprezintă posibila introducere a unor noi restricţii de circulaţie şi de funcţionare a magazinelor, fapt remarcat de peste 73% dintre cei chestionaţi. Numai 15% cred că nu vor urma niciun fel de restricţii.

Întrebaţi în legătură cu posibilele restricţii, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri, 67% din cei chestionaţi se aşteaptă la restricţii de circulaţie, 48% estimează că vor fi închise din nou business-urile, 39% că vor fi interzise din nou evenimentele, iar 24% că vor fi luate alte măsuri (purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise, distanţarea socială etc.)

Dintre respondenţi, 81% se aşteaptă ca vaccinul anti COVID să îi apere de noile tulpini de virus, iar 93% consideră că statul ar trebui să facă mai mult pentru popularizarea vaccinării.

Dintre cei vaccinaţi, numai 21% cred că o să fie nevoie de o a treia doză de vaccin.

Majoritatea celor chestionaţi (82%) au declarat că, după un an de  pandemie, ştiu foarte bine ce au de făcut în privinţa protecţiei sanitare: 56% folosesc şi acum dezinfectanţi, iar 72% folosesc încă masca de protecţie.

 

Farmacist