Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a declarat că la acest institut au avut loc, anul trecut, o mie de operaţii pe cord deschis şi că aceasta este singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.


„Au fost de o mie de operaţii pe cord deschis, foarte mulţi pacienţi trataţi cu infarct miocardic, ceea ce dovedeşte două lucruri. Unul, faptul că morbiditatea (mortalitatea) prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în ţară şi este pe locul întâi în această zonă şi nu doar în România, ci peste tot bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de mortalitate. Şi doi, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş are o activitate completă şi complexă, 24 cu 7, în care toate aceste intervenţii la adult, la copil şi inclusiv transplantul cardiac se efectuează. Practic suntem singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, cu rezultate bune”, a declarat dr Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.

El a arătat însă că acest număr de intervenţii nu este suficient, iar faptul că la Târgu Mureş va fi construit un nou Institut al Inimii, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va duce la creşterea substanţială a numărului de intervenţii.

Faptul că prin PNRR sunt finanţate proiectele a două institute ale inimii din ţară, cel din Târgu Mureş şi cel din Bucureşti, a spus dr Suciu, este un lucru extraordinar care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate.

Managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr Mariana Ciorba, a precizat că în cursul anului 2022 activitatea unităţii a fost „prodigioasă” şi s-a concretizat în efectuarea a trei proceduri de transplant de cord.

Pe lângă transplanturi, a arătat dr Ciorba, au mai avut loc 673 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, 187 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la copii, 132 de proceduri de implantare percutană transcateter a unei proteze valvulare biologice în poziţia aortică, renumitele proceduri TAVI, 8 intervenţii prin tehnici hibride, 48 de proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale, 713 proceduri de dilatare percutană.

Statisticile mai indică 247 de implantări de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de electrofiziologie, 49 în implantări de defibrilatoare interne, 29 de implantări de stimulatoare cardiace pentru resincronizare, 27 de proceduri de ablaţii complexe, s-au tratat 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut şi au fost trataţi 31 de pacienţi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.

„Vreau să menţionez că la nivelul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant se derulează toate activităţile din cadrul Programului Naţional de Sănătate pentru Boli Cardiovasculare (...) Toată activitatea şi eforturile noastre au acum şi premisa realizărilor într-un spaţiu mult mai adecvat, care va fi realizat la cele mai moderne standarde, într-o nouă clădire, precizând în acest context că în data de 11 ianuarie 2023 Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat printr-o adresă oficială că a fost finalizată evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pilonul 5 infrastructura spitalicească 9, iar proiectul depus de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi transplant s-a situat pe primul loc cu 92 de puncte”, a precizat dr Ciorba.

În afară de proiectul noului institut cu finanţare PNRR, a precizat managerul, la nivelul institutului se mai desfăşoară şi alte proiecte de modernizare a instalaţiei de ventilare a aerisirii şi modernizare a incintelor blocurilor operatorii.

„De asemenea, sperăm într-o reuşită pe proiectul PNRR de prevenire şi combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, pentru că am prins gustul aplicării şi derulării de proiecte prin PNRR, vrem să ne completăm digitalizarea, procesul de digitalizare din cadrul proiectului de infrastructură cu un proiect depus pe PNRR pe digitalizare a sistemului medical”, a precizat dr Mariana Ciorba.

 

 

Medic