Cercetătorii de la Universitatea Washington din Saint Louis, SUA, au ajuns la concluzia că noi teste de sânge ar putea identifica markerii responsabili pentru declașarea și progresia bolii Alzheimer, chiar înainte ca pacienții să manifeste simptome ale afecțiunii.

Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională de Alzheimer ce se desfășoară această săptămână în Londra.

În cazul bolnavilor de Alzheimer, pierderile neuronale se produc înainte de resimțirea unor simptome specifice bolii. În timpul activităților de rutină, creierul produce constant peptide numite beta-amiloide, care ajung în sânge și lichidul cefalorahidian.

Dacă producția de beta-amiloide continuă să crească, plăci pot apărea pe neuroni și creier și afecta sistemul neurologic, contribuind la declașarea și dezvoltarea bolii Alzheimer.

 

Acuratețe de 89% în determinarea depunerilor de beta-amiloide

Cercetătorii americani au descoperit că în cazul pacienților cu depozite de beta-amiloide, nivelurile de beta-amiloide 42 erau constant cu 10-15% mai scăzute decât nivelurile de beta-amiloide 40.

„Plăcile de beta-amiloide sunt compuse majoritar din peptide beta-amiloide 42, ceea ce înseamnă că acestea sunt depozitate întâi în creier înainte de a ajunge în sânge”, explică dr. Randall J. Bateman de la Universitatea Washington, SUA, autor al studiului. „Diferențele între nivelurile de beta-amiloide nu sunt foarte mari, dar sunt constante. Chiar și cu o singură mostră de sânge putem determina dacă pacientul prezintă depozite de beta-amiloide la nivelul creierului.”

Dr. Bateman și colegii săi au descoperit că pot cu ușurință să clasifice pacienții în amiloido-pozitivi și amiloido-negativi prin determinarea unui raport între peptidele beta-amiloide 42 și beta-amiloide 40.

Utilizând 20 de mostre de sânge recoltate de la fiecare pacient, cercetătorii au avut o acuratețe a diagnosticului de 89% și de 86% atunci când au analizat o singură mostră de sânge. Studiul a fost realizat pe 41 de indivizi cu vârste de peste 60 de ani.

„Rezultatele noastre arată că acest test de sânge poate determina dacă peptidele beta-amiloide au început să se depoziteze în creier. Este o descoperire îmbucurătoare pentru că ar putea duce la crearea unui screening rapid și ieftin prin care să identificăm care pacienți prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer”, explică Dr. Randall J. Bateman.

Dr. David Holtzman din departamentul de Neurologie al Universității Washington lucrează, în prezent, la un test de sânge pentru proteina tau, un alt indicator al bolii Alzheimer. Acest test ar putea completa studiul beta-amiloidelor pentru o mai mare acuratețe.

 

Sursa: Medical News Today