Compania farmaceutică Moderna anunţă că o versiune actualizată a vaccinului său anti-COVID-19, administrată ca doză booster în cadrul unui studiu clinic, a indus o reacţie imunitară mai bună împotriva variantei Omicron.


Moderna a studiat un vaccin bivalent, care a ţintit atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a SARS-CoV-2, pentru a afla dacă noul ser funcţionează mai bine împotriva variantelor virusului, relatează Reuters şi Agerpres

Rezultatele cercetării îi fac pe directorii companiei americane să spere că acest ser va fi utilizat în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din toamna acestui an.

Moderna va transmite aceste date agenţiilor de reglementare medicală şi se aşteaptă ca noul său booster să primească autorizarea de administrare spre sfârşitul verii.

În cadrul studiului, noul booster produs de Moderna, mRNA-1273.214, a crescut de opt ori cantitatea de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron.

„Anticipăm o protecţie mai durabilă împotriva variantelor îngrijorătoare prin administrarea vaccinului mRNA-1273.214, care va fi candidatul nostru principal pentru o campanie de vaccinare cu doze booster în toamna anului 2022”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel.

Potrivit AFP şi Agerpres, efectele secundare ale noii doze booster au fost comparabile cu cele ale vaccinului original – şi s-a constatat că serul actualizat a fost bine tolerat în rândul celor 437 de participanţi la studiul clinic, a precizat compania americană. Moderna intenţionează să monitorizeze noul răspuns imunitar într-o perioadă de 91 de zile de la injectare.

Un comitet al Agenţiei americană a medicamentului (FDA) se va reuni la sfârşitul lunii iunie şi va analiza necesitatea unei versiuni actualizate a vaccinurilor anti-COVID.

 


ORL