Centrul Medical Emerald din Bucureşti a fost recent acreditat de către Societatea Europeană de Cardiologie, prin Asociaţia Europeană de Imagistică Cardiovasculară (ESC-EACVI), devenind primul şi singurul laborator de rezonanţă magnetică cardiovasculară din sud-estul Europei care primeşte această recunoaştere.


La nivel european, doar alte 13 centre au fost recunoscute, din opt ţări: Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Elveţia, Olanda, Lituania şi Egipt, se arată într-un comunicat. Centrul din România se alătură astfel altor centre de excelenţă în cardiologie şi imagistică cardiovasculară, precum Manchester University NHS Foundation Trust, University Hospital Zürich, Barts Heart Centre – CMR Unit sau Cardiovascular Institute Paris Sud Massy.

Această acreditare oferă Centrului Emerald posibilitatea de a desfăşura proiecte de cercetare şi studii clinice, precum şi desfăşurarea unor stagii de pregătire în colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie. Tinerii cardiologi din România sau din străinătate pot beneficia de pregătire (stagii de fellowship).

Centrul s-a aflat în procesul de certificare europeană peste 8 luni, existând o listă foarte strictă de criterii, de la echipamentele tehnice şi software folosite la acreditările echipei medicale, numărul de investigaţii realizate şi chiar tipurile de secvenţe utilizate, fiind obligatorii o înaltă calitate a examinărilor şi acoperirea unei arii mari de patologii, incluzând patologii congenitale, cardiomiopatii, miocardită sau boală cardiacă ischemică.

Echipa de imagistică cardiovasculară prin rezonanţă magnetică Emerald (Cardio-RM) este o echipă medicală multidisciplinară formată din medic cardiolog, radiolog şi tehnician/asistent, alături de o echipă administrativă care se ocupă de preluarea şi pregătirea corespunzătoare a cazurilor în funcţie de particularităţile fiecărui pacient, se mai arată în comunicat.

Echipa este formată din doctorul Răzvan Capşa – medic primar radiologie şi imagistică medicală, cu experienţă de peste 15 ani în imagistică cardiovasculară, doctorul Radu Nicolaescu – radiolog specializat în RM cu un interes special pentru bolile cardiace congenitale şi doctorul Sebastian Onciul, cardiolog imagist pregătit în Marea Britanie în domeniul Cardio-RM, co-editor al Ghidului de Rezonanţă Magnetică Cardiovasculară al Societăţii Europene de Cardiologie şi al  Societăţii Europene de Imagistică Cardiovasculară (ESC/EACVI), cu acreditare nivel 3 în CArdio-RM oferită de EACVI.

De la lansarea centrului, echipa Emerald a efectuat peste 1.500 de investigaţii Cardio-RM pentru pacienţi din 30 de centre medicale din 14 oraşe din ţară, colaborând în rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi.

Aproximativ 200 de investigaţii au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale în care investigaţia prin rezonanţă magnetică a avut un rol crucial în stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului şi a prognosticului pacientului. 

Din octombrie, departamentul de imagistică cardiovasculară din Emerald lansează o nouă investigaţie, Angio-CT coronarian, prin instalarea unui aparat computer tomograf de ultimă generaţie.

 

Medic