Joi, 8 iunie, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” - grup sindical reprezentativ la nivelul sectorului Sănătate - organizează Mitingul şi marşul Sănătăţii în Bucureşti. Sindicaliştii anunţă programul acţiunilor de protest.


Conform unei postări pe pagina de Facebook a Federaţiei, programul acţiunilor de protest este următorul:

  • 11.00-12.00 - Miting în Piaţa Victoriei
  • 12.00-12.30 - Marş din Piaţa Victoriei către Piaţa Revoluţiei
  • 12.30-13.00 - Miting în Piaţa Revoluţiei / Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii
  • 13.00 -13.30 - Marş din Piaţa Revoluţiei către Piaţa Constituţiei
  • 13.30-14.30 - Miting în Piaţa Constituţiei

Cele câteva mii de profesionişti din sistemul public de sănătate susţin următoarele revendicări:

-Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

  • Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
  • Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
  • c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

-Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

  • Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
  • Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate

-Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

-Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

-Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.

-Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală”, se subliniază în postare.

Sursă foto: Facebook Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România




Alergologia