Societatea Română de Pneumologie (SRP) demarează, în 18 noiembrie, chiar de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), o nouă campanie de informare şi educare a publicului larg cu privire la importanţa depistării precoce a tuturor afecţiunilor legate de patologia pulmonară, sub sloganul „Avem grijă de sănătatea plămânilor dumneavoastră”.


Alegerea şi declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătăţii plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, fiind şi luna în care sunt marcate şi alte două date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie) şi Ziua Naţională fără Tutun (19 noiembrie).

Denumită şi boala cu mai multe feţe, bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează, pe rând, toate organele. Din păcate, mai mult de jumătate dintre pacienţii care suferă de BPOC nici nu ştiu că sunt bolnavi, dat fiind faptul că simptomele ei timpurii pot fi uşor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintarii în vârstă (tuse, producţie cronică de spută, senzaţie de sufocare, oboseală).

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care variază de la bronşită până la emfizem pulmonar. La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată şi de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Experţii preconizează că, într-un interval relativ scurt de timp, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depăşind alte afecţiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

„Pneumonia este o afecţiune inflamatorie ce poate evolua cu forme grave atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. Anual sunt raportate peste 4 milioane de decese cauzate de această afecţiune, conform statisticilor OMS. Cei mai afectaţi de pneumonie sunt copiii, vârstnicii şi persoanele cu diverse afecţiuni cronice (afecţiuni cardiace, BPOC, diabet zaharat etc.) Tratăm pneumoniile, dar le putem şi preveni! Vaccinarea antipneumococică, dar şi vaccinarea antigripală efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de prevenţie, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. Vaccinăm şi salvăm vieţi! Vaccinării i se alatură, ca măsuri de prevenţie, igiena corespunzătoarea a mâinilor, reducerea poluării aerului, alimentarea la sân a nou-născutului”, precizează prof. dr. Roxana Maria Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie 2020-2024.

Societatea Română de Pneumologie şi-a făcut un scop în sine din sensibilizarea populaţiei în ceea ce priveşte impactul tuturor afecţiunilor pulmonare asupra sănătăţii, conştientizarea gravităţii acestora şi diseminarea informaţiilor cu privire la importanţa tratamentului corect şi la timp. Cu atât mai mult cu cât este îngrijorătoare creşterea dramatică a numărului de decese cauzate de afectarea pulmonară, fie ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, fie din alte cauze.

„Ziua Mondială a BPOC în România se află, anul acesta, la a 12-a ediţie. Mesajul ghidului GOLD, mesajul tuturor experţilor în acest an este „O viaţă mai bună pentru fiecare pacient cu BPOC”. Persoanele cu BPOC sever pot avea un risc mai mare de complicaţii COVID-19. Dacă cineva cu BPOC contractează noul coronavirus, spitalizarea poate fi mult mai probabilă. Mesajul nostru, al Societăţii Române de Pneumologie, pentru pacienţii cu BPOC, în contextul pandemiei, este unul ferm şi foarte simplu: să-şi menţină terapia zilnică inhalatorie, astfel încât boala să poată fi ţinută sub control. Repet, pacienţii cu BPOC trebuie să-şi ia tratamentul inhalator în fiecare zi”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie 2016-2020.

Campania de informare, adresată publicului general, se va desfăşura exclusiv online, din cauza contextului pandemic actual generat de COVID-19. Astfel, până la finalul acestei luni, vor fi realizate mesaje video de conştientizare a impactului bolilor respiratorii asupra calităţii vieţii, mesaje ce vor fi difuzate atât pe site-ul şi pagina de Facebook a Societăţii Române de Pneumologie, pe pagina www.desprebpoc.ro, cât şi pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale Pacientul 2.0, aşa încât informaţiile să ajungă la cât mai multe persoane.

Specialiştii atrag atenţia în mod deosebit asupra efectelor nocive pe care le are fumatul, îndeosebi în contextul pandemic actual, studiile demonstrând faptul că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecţie cu noul coronavirus.

„Fumatul rămâne eternul factor de risc sau cauzal pentru o multitudine de afecţiuni respiratorii, dar şi pentru multe alte boli aparţinând altor specialităţi. În contextul pandemiei actuale, fumătorul care se confruntă cu problemele induse de COVID-19 fumează mai mult, are mai puţin acces la serviciile de consiliere, iar afecţiunile respiratorii induse sau întreţinute de tabagism nu-i mai par aşa accesibile şi nici prioritare ca solicitare. Şi, totuşi, efectele induse de tutun rămân, se potenţează în timp, şi lor li se alătură şi celălalte consecinţe ale unor oferte aşa-zise «sănătoase» din partea industriei tutunului, precum tutunul încălzit sau ţigara electronică. Şi, totuşi, să nu uităm că masca - un element de maximă protecţie individuală - şi gesturile pe care le presupune fumatul sensibilizează fumătorii şi induce un risc suplimentar de infectare cu SARS-CoV-2”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie. 

Pneumologii reamintesc faptul că spirometria rămâne cea mai importantă metodă de diagnosticare şi investigare a funcţiei pulmonare, recomandată nu doar categoriilor aflate la risc, ci şi tuturor celor care înţeleg să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.